Facebook Page

Thursday, December 20, 2012

အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ႏွင့္ ေဆးယဥ္ပါးျခင္း

     ျမန္မာ့ဆုိးရုိးစကားမွာ အစာလည္းေဆး၊ေဆးလည္းအစာ ဆုိတဲ့ လမ္းညႊန္ ဆုိရုိးစကားရွိပါတယ္။
မွ်တျပီး သင့္ေတာ္ေသာ အစာကုိ စား၊ေလွ်ာ့ေလွ်ာ့ေပါ့ေပါ့စားျပီး ေႀကက်က္လြယ္သည္ကုိ ေရြးခ်ယ္
စားသံုးပါက အသက္ရွည္မွာ က်န္းမာမွာျဖစ္ပါတယ္။ထိုသို ့စားေသာက္တတ္ေသာ သူသည္သာလွ်င္
စားေသာက္သမွ် အစာလည္းေဆး ျဖစ္ေနမွာပါ။မသိနားမလည္ပါကလည္း ေဆးပညာတတ္ေသာ
ပုဂၢိဳဟ္မ်ားကို ေမးျမန္ မွတ္သား ေလ့လာသင့္ပါတယ္။မိမိနွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ အစာ၊ မည္သို ့စားရ
မည္ကုိ ေမးျမန္းမွတ္သား ျပီး ညႊန္ႀကားသည့္အတုိင္း စားေသာက္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
   
     ေဆးလည္ အစာ ဆိုတဲ့စကားကေတာ့ သိဖုိ ့ခက္ခဲေနပါလိမ့္မယ္။မိမိေသာက္သံုးေသာေဆးမွာ
အစာအာဟာရ ကဲ ့သုိ ့ျဖစ္ေနရပါမယ္။အစာအာဟာရနဲ ့တူတဲ့ေဆးကို စားသံုးမွာသာ က်န္းမာျပီး
အသက္ရွည္ကာ ေရာဂါအျမစ္ျပတ္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။မိမိစားသံုးေနေသာ ေဆး၀ါးမ်ားဟာ အာဟာရ
စားသလုိပဲ ခႏၶာကုိယ္ လိုအပ္သည္မ်ားကို ျဖည့္တင္းေပးျပီး အညစ္အေႀကး အေဆြးအေျမ ့မ်ာကုိ
အျပင္ကို စြန္ ့ထုတ္ေပးေသာ စြမ္းအားရွိရပါမယ္။အငုပ္အခုိး အႀကြင္းအက်န္မ်ား မက်န္ေစသင့္
ပါဘူး။ထိုကဲ့သုိ ့ေသာ ေဆးမ်ိဳးမွသာ ၀မ္းမီးကို အေထာက္အကူေပးႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ေရာဂါကုိ
အျမစ္ျပတ္ ေပ်ာက္ကင္းေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ထုိသို ့မဟုတ္ခဲ့ပါက ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစေသာ္
လည္း အငုပ္အခိုး အႀကြင္းအက်န္မ်ား က်န္ေန၍  ေရာဂါျပန္ျဖစ္ခဲ့ပါက တုိးျပီးေဆးစားေနရမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ထုိေဆးမ်ားကား ယေန ့ေခတ္ေပၚ ပဋိဇီ၀ ေဆးမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ပဋိဇီ၀ ေဆးမ်ားမွာ
အာဟာရသေဘာ မသက္ေရာက္ဘဲ ေရာဂါကိုသာ  တခ်က္တားႏိုင္ရန္ ေဆးသေဘာသာ
သက္ေရာက္ေနပါတယ္။၀မ္းမီးကုိ လည္း ပ်က္စီးေစျပီး အငုပ္အႀကြင္းမ်ားက်န္ေစကာ ေရာဂါ
အျမစ္မျပတ္ ေဆးကို သာ တုိး၍တုိး၍ စားေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ထုိျဖစ္စဥ္ကို ေဆးယဥ္၊ေဆးျပီး
သည္ဟု ေခၚဆုိေနႀကျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

     ေဆးလည္း အစာဟူေသာ စကားအတုိင္းပင္ တတ္သိနားလည္ေသာ ပုဂၢိဳဟ္တုိ ့၏ ညႊန္ႀကား
ခ်က္ျဖင့္ သံုးမွသာလွ်င္ က်န္းမာ၊သက္ရွည္၊ေရာဂါအျမစ္ျပတ္၊အိုမႈကင္းကြာေရးတုိ ့ကုိ အျပည့္အ၀
ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ထို ့ေႀကာင့္အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဟူေသာ စကားမွာ လူသား
တုိင္း နားလည္ျပီး က်န္းမာ၊သက္ရွည္ ၊ေရာဂါအေထြေထြ တုိ ့ကို အျမစ္ျပတ္ရန္ ဟူေသာ အခ်က္
သံုးခ်က္ကုိ စြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္ေသာ ရိုးရာအစဥ္အလာ စကားတစ္ရပ္ျဖစ္ေနပါတယ္။

ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္းေရးသားျပဳစုေသာ
သဘာ၀ေဆးပညာႏွင့္အိုနာေသမႈ ေ၀းေအာင္ျပဳ စာအုပ္မွ ဆီေလွ်ာ္ေအာင္
 ျပန္ေရးသားထားပါသည္။

Friday, December 14, 2012

အသည္းအားေဆးတစ္ခြက္

       
              ဒီေန ့ေခတ္မွာ အသည္းေရာဂါျဖစ္တဲ့သူေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာေနပါတယ္။
က်ေနာ္လည္း ဘီပုိ းက ရွိေနေတာ့ အသည္းအားေကာင္းဖုိ ့ေဆးေသာက္ေပးေနရပါတယ္။
ခု က်ေနာ္ ပံုမွန္ေသာက္ေနတဲ ့ ေဆးတစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။အဲဒါကို တင္ေပးမွာပါ။

၁။     ေဆးခါးႀကီးရြက္နည္းနည္း
၂။     မက္လင္ခ်ဥ္တစ္ျပား
၃။     ထန္းလ်က္အညိဳ ပံုမွန္ ၂ ခဲ(ခၽြတ္ေဆးမပါ)



           အဲဒီသံုးမ်ိဳးကို ၃ ရက္တစ္ခါေလာက္ ေျမအိုးနဲ ့ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးႀကိဳျပီးေသာက္ေပးပါ။
အသည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။


အသည္းေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးဓာတ္စာမ်ား



အသည္းေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးဓာတ္စာမ်ား

          လူသားေတြမွာ အသည္းရဲ ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ေတြဟာ လြန္စြာ မ်ားျပား 
ရႈပ္ေထြးလွပါတယ္။ေရာဂါႀကီးငယ္ေတြ ျဖစ္ခဲ့မယ္ဆုိရင္လည္း အသည္းလုပ္ငန္း
မ်ားပံုမွန္ျဖစ္ေစရန္ ဦးစြာ ကုသသင့္တယ္လုိ ့ ေဆးက်မ္းမွာ ညႊန္းဆိုထားပါတယ္။
အသည္းေရာဂါမ်ား မ်ားျပားလာတာနဲ ့အမွ် ကုသဖုိ ့ကုထံုးေဆး၀ါးမ်ားအျပင္
ဆုိင္ရာ ဆိုင္ရာေရာဂါမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္ေသာ ဓာတ္စာအာဟာရမ်ား စားသံုး
တတ္ဖုိ ့လိုအပ္လွပါတယ္။ယခုစာအုပ္မွာ အသည္းေရာဂါုသည္မ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္
ေသာ ဓာတ္စာအာဟာရမ်ားကို ေဖာ္ျပထားလုိ ့စာဖတ္သူမ်ား အသံုးခ်ႏိုင္ႀက
ေစရန္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ေဆးက်မ္းမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္ထဲမွ အတိုခ်ဳပ္ပဲ
ေရးသားေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။       ဂ်ံဳႀကမ္း
          အသည္းေရာဂါသမားမ်ားအတ ြက္ ဂ်ံဳႀကမ္းကို ဓာတ္စာအေနနဲ ့စားႀကရင္
ဂ်ံဳေဟာင္းကုိ စားႀကဖုိ ့တုိက္တြန္းထားပါတယ္။အေထြေထြအားနည္းတဲ ့ ေရာဂါမ်ား
အတြက္လည္း သင့္ေတာ္ပါတယ္။ဂ်ံဳကို သႀကား၊သစ္သီးေျခာက္တုိ ့ႏွင့္ က်ိဳခ်က္ကာ
ႏြားႏို ့ျဖင့္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစျပီး ႀကံ ့ခိုင္
ေစပါတယ္။

၂။       ဆန္ႀကမ္း
          အသည္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ဆန္ေဟာင္းကုိ သာ အသံုးျပဳႀကဖုိ ့ ညႊန္
ျပထားပါတယ္။ဆန္ႀကမ္းဟာ အသည္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ သာမက အျခား
၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာ၊၀မ္းကိုက္၊ဖ်ားနာ၊၀မ္းခ်ဳပ္ စတဲ့ ၀မ္းဗိုက္ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္
လည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

၃။       ႏွံစားေျပာင္း
          ႏွံစားေျပာင္းဟာ အစာကို အလြန္ေႀကလြယ္ေစလုိ ့၀မ္းဗုိက္နဲ ့ပတ္သက္တဲ့
ေရာဂါေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္ကို ႀကံ ့ခုိင္သန္မာေစျပီး ၀ါဇီကရဏ
အားမ်ားကိုလည္း တုိးတက္ေစပါတယ္။ႏွံစားေျပာင္း စားသံုးနည္းကေတာ့
ႏွံစားေျပာင္းကုိ အနည္းငယ္ေလွာ္ျပီး အမႈန္ ့ျပဳလုပ္ကာ ႏြားႏို ့၊သႀကား၊ ဂီးေထာပတ္
ေတြနဲ ့ ေရာေႏွာစားသံုးရင္ အလြန္အက်ိဳးျပဳတဲ ့အာဟာရတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
အားနည္းသူမ်ားအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။

၄။       ပဲေနာက္ (ခ) ပဲတီစိမ္း
          ပဲေနာက္ဟာ အလြန္အစာေႀကလြယ္ပါတယ္။သည္းေျခေဒါသကို ေကာင္းစြာ
ပယ္ေဖ်ာက္ႏိုင္လို ့ခႏၶာကိုယ္နဲ ့၀မ္းဗိုက္မွာ ျဖစ္တဲ ့ပူခ်စ္တဲ့ ေ၀ဒနာေတြကို ဖယ္
ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ဖ်ားနာျခင္းမ်ားအတြက္လည္း ပဲေနာက္ကို စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
အစာေျခခ်က္မႈကို လႈံေဆာ္ေပးျ႔ပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
အသည္းေရာင္ေရာဂါ နဲ ့အျခားအသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ စိတ္ခ်စြာ အသံုးျပဳႏိုင္
ပါတယ္။

၅။       ပဲနီေလး (ပဲရာဇာ)
          ပဲနီေလးဟာ ေလ(၀ါတ)ကို တုိးပြားေစျပီး သည္းေျခေဒါသကို ေကာင္းစြာပယ္
ေဖ်ာက္ႏိုင္လုိ ့အသည္းေရာဂါ ၊ ေသြးေရာဂါ ၊ အေရျပားေရာဂါတုိ ့အတြက္ ထိိေရာက္
တဲ ့အာနိသင္ရွိပါတယ္။ေအးတဲ ့၀ီရိယရွိလို အပူႀကီးတဲ ့ေရာဂါ၊ အဖ်ားလြန္ေရာဂါမ်ား
မွာသံုးႏိုင္ပါတယ္။အျပန္အလွန္အေနနဲ ့ေအးေသာ သလိပ္လြန္ေသာ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့
အဆုတ္အေအးပတ္ျခင္း၊ နာတာရွည္ေခ်ာင္းဆုိး၊ေလးဖက္နာ၊အဆစ္ေရာင္၊ေရာဂါေတြ
မွာ အသံုးမျပဳသင့္ပါဘူး။

၆။       ပဲစင္းငံု
          အစာေႀကလြယ္ျပီး သည္းေျခေဒါသကို အထူးႏိုင္နင္းလုိ ့ သည္းေျခေဒါသေႀကာင့္
ျဖစ္တဲ့ အသည္းေရာင္ေရာဂါ နဲ ့အျခားေသာ အပူလြန္ေရာဂါေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ပဲစင္းငံုကို ပံုမွန္မွီ၀ဲသံုးစြဲရင္ သည္းေျခငါးမ်ိဳးမွာပါတဲ ့ ရဥၨက သည္းေျခကိုတုိးပြားေစလို ့
အသားအေရရဲ ့အေရာင္အဆင္းကို လွပေစျပီး ၊ လြန္စြာလည္း အာဟာရ ျဖစ္ေစပါတယ္။

၇။       ႀကက္ဟင္းခါးသီး
          ပူေသာ ၀ီရိယသတၱိ ရွိလုိ ့အသည္းနဲ ့ပတ္သက္တဲ ့အေအးေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ အသည္းအဆီဖံုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ လိပ္ေခါင္း၊ ေသြးစုနာ၊ ၀ဲ၊ယားနာ၊ အေရျပားေရာဂါ၊မႈိစြဲနာ ၊အသည္းေရာင္၊အသား၀ါတုတ္ပို း၊ သန္ပုိးတြယ္ျခင္း၊နာတာရွည္ အရိုးအဆစ္ေရာဂါ၊ ဒူလာေရာဂါ ေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

         အထက္ပါစားစရာမ်ားကေတာ့ ဦးစားေပးစားသံုးသင့္တဲ ့စားစရာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
အသည္းေရာင္ေရာဂါ အသည္းေရာဂါမ်ားႏွင့္ ရုိးရာေဆးပညာ(ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္း) စာအုပ္ ေဖာ္ျပထားခ်က္မ်ားစြာထဲမွ ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပထားတာပါ။

ေရးသားသူ

ဦးခင္၀င္း
၂၄ လက္မ ပိုက္လိုင္းဗဟုိစခန္း
အခ်ိန္---၁၄-၁၂-၁၂(ည-၀၇း၄၆)




ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015