Facebook Page

Wednesday, February 20, 2013

HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးဆိုင္ရာအတြက္ ကမၻာ့ရုိးရာေဆးပညာသံုး တြဲဖက္ကုထံုးမ်ား


HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးဆိုင္ရာအတြက္ ကမၻာ့ရုိးရာေဆးပညာသံုး
တြဲဖက္ကုထံုးမ်ား

ရိုးရာေဆးပညာဟာ   ႀကီးက်ယ္ခမ္းနားေသာ ဂုဏ္မ်ားႏွင့္   ျပည့္စံုေနပါတယ္။    ထို ့ေႀကာင့္
လည္း ရိုးရာေဆးပညာမွာ အျခံအရံေဆးပညာရပ္အေပါင္း မ်ားစြာပါရွိေနပါတယ္။ထုိအျခံအရံ
ေဆးပညာရပ္မ်ားထဲမွ HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳမည့္ တြဲဖက္ကုထံုး
မ်ားကို ေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳပါက ပိုမုိထိေရာက္ျမန္ဆန္သည့္ အက်ိဳးအာနိသင္မ်ားကုိ ရရွိေစႏိုင္မွာ
ျဖစ္ပါတယ္။
          ထုိတြဲဖက္ကုထံုးမ်ား၏ ရည္ရြယ္ခ်က္မွာလည္း  ခႏၶာကုိယ္၏  ခုခံစြမ္းအားကို တုိးတက္ေစ
ရန္ပင္ ျဖစ္ပါတယ္။တြဲဖက္ကုထံုးမ်ားကို ေပါင္းစပ္က်င့္သံုးျခင္းျဖင့္ HIV,AIDS ေရာဂါအေပၚ ကုထံုး
ဆင္မႈ၌ လည္းေကာင္း၊ ထိေရာက္မႈအာနိသင္ ပိုမုိရရွိေစေရး၌ လည္းေကာင္း၊ ကုထံုးသေဘာတရား
က်ယ္ျပန္ ့ေစမႈ၌ လည္းေကာင္း၊ေရာဂါ၏ တုိးတက္မႈကို ဟန္ ့တားေစရာ၌ လည္းေကာင္း၊ ေရာဂါ၏
ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစမႈ ပိုမုိျမန္ဆန္ေရး၌ လည္းေကာင္း၊  တြဲဖက္ကုထံုးတစ္ခုစီ၏   သီးျခားစြမ္းရည္
အားသာခ်က္မ်ားအရ လည္းေကာင္း စသည့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကို ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
          ခုခံအားက်ေရာဂါအတြက္ တြဲဖက္အသံုးျပဳသင္သည့္ ကုထံုးမ်ား
၁။       သဘာ၀ကုထံုး
၂။       ေယာဂကုထံုး
၃။       ယံုႀကည္ျခင္းကုထံုး
၄။       အပ္စိုက္ကုထံုး
၅။       ဖိအားသံုးကုထံုး
၆။       ဇံုနယ္(ေခၚ) ကမၼဇတံု ့ျပန္မႈသံုးကုထံုး
၇။       အႏွိပ္ကုထံုး
၈။       ဇီ၀ျပန္ေကၽြးကုထံုး
၉။       ရန ံံ့ကုထံုး
၁၀။     သံလိုက္စက္ကြင္ကုထံုး
၁၁။     တိုက္ိခ်ိခၽြမ္္ကုထံုး
၁၂။     ရိုဖင္းကုထံုး၊အရုုိးဆိုင္ရာကုထံုး၊ေက်ာရိုးမႀကီး ႏွိပ္နယ္ကုထံုး
၁၃။     ေရခီကုထံုး
၁၄။     အေရာင္ကုထံုး
၁၅။     ပန္းကုထံုုး
၁၆။     စမကုထံုး စသည့္ တြဲဖက္ကုထံုးမ်ားကို အသံုးျပဳ၍ ရႏိုင္ပါသည္။



Sunday, February 10, 2013

ဆႏြင္း

ဆႏြင္း


        စင္စစ္ နႏြင္း၏ မူလရုိးရာဆုိင္ရာ အေခၚအေ၀ၚ မွာ ဆႏြင္းျဖစ္၏။အဆိုပါဆႏြင္း၏
မူလရင္းျမစ္မွာ ဆန၀ ဟူသည့္ ေ၀ါဟာရပင္ျဖစ္၏။ ဆသည္ ၆ ၊    န၀သည္ ၉ ဂဏာန္း
ျဖစ္၏။    ထို ့ေႀကာင့္   ဆန၀၏    အဓိပၸာယ္မွာ    ၉၆ ျဖစ္၏။    ၉၆ သည္ ၉၆ ပါးေသာ
 ေရာဂါတို ့ကုိ ရည္ညႊန္းပါသည္။
        ဆႏြင္းဟူသည္ ေ၀ါဟာရ အတိတ္နမိတ္ေဆာင္ျပီး စတင္ျပဳပၸာဒ္ကတည္းက  ၉၆
ပါးေသာ ေရာဂါတုိ ့ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစမည့္ အဓိပၸာယ္ လည္းျဖစ္ပါသည္။ဆႏြင္းသည္
ေ၀ါဟာရ သာမက အႏွစ္သာရ အဓိပၸာယ္အရပါ အမွန္တကယ္ ၉၆ ပါးေသာ ေရာဂါတုိ ့
ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည့္ သတၱိလည္း အျပည့္အ၀ရွိေနျခင္းျဖစ္ပါသည္။

        ျမန္မာ့ရိုးရာ ထံုးတမ္းစဥ္လာတြင္ ဆႏြင္းကို လူသားတို ့စတင္ေမြးဖြားရာ မူလျဖစ္
သည့္ မီးေနခန္းမွ သည္ ေနာက္ဆံုး အသိခက္၍ ကုစားရမလြယ္ကူေသာ ေရာဂါႀကီး၊
ေရာဂါလြန္၊ေရာဂါဆံုးမ်ားအား ကုသေပးရသည့္ ေဆး၀ါးမ်ားအထိ ဆႏြင္းသည္ အေရး
ပါေသာ အဓိက အခန္းက႑မွပါ၀င္ရေလသည္။

        ေန ့စဥ္ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္လည္း ဆႏြင္းသည္ မပါမျဖစ္ပါ၀င္ေနေလ
သည္။အသားငါးမ်ားအား ဆား၊ဆႏြင္းျဖင့္နယ္၍ ထားပါက ႀကာႀကာ     အထားခံျပီး 
သားငါးအပုပ္ဓါတ္ အညွီဓါတ္ကိုလည္း ႏိုင္နင္းေပသည္။ဆားဆႏြင္းနယ္၍ ႀကပ္တင္
ထားပါကလည္း အာဟာရမေလွ်ာ့ပဲ တာရွည္အထားခံပါသည္။ဆႏြင္းသည္ အသားငါး
စသည့္ ရုပ္၀တၳဳတို ့ကို မပ်က္စီးေအာင္ထိန္းထားႏိုင္ေႀကာင္း ေတြ ့ရွိရသျဖင့္ အသက္
ရွင္ေနေသာ လူသားတို ့က်န္းမာေရး အသက္ရွည္ေရးအတြက္ မည္မွ်အထိအက်ိဳးျပဳ
မည္ကို ခန္ ့မွန္းႀကည့္ရံုျဖင့္ သိႏိုင္ပါသည္။ အပုပ္ဓါတ္သည္ လူသားတုိ ့၏ ကိုယ္တြင္းရွိ
ေရာဂါၾကြင္းေဆြးၾကြင္း၊အစာႀကြင္း၊ဓါတ္ၾကြင္း၊မလၾကြင္း တို ့ေႀကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာရသည့္
အျပစ္ျပဳ အေျခအေနတစ္ရပ္ ျဖစ္၏။ အပုပ္ဓါတ္၏ ျဖစ္စဥ္မွာ သက္ရွိအရာသတၳဳတစ္
ရပ္သည္ ဇီ၀ိတ ေစာင့္ေရွာက္မႈ ကင္းသြားသည္ႏွင့္ တစ္ျပိဳင္နက္ တျဖည္းျဖည္းပုပ္သုိး
ေဆြးေျမ့ သြားရ၏။ထိုအပုပ္ဓါတ္ၾကြင္းအခိုးတို ့ကုိ ႏိုင္နင္းရန္ဆႏြင္းကိုေသာက္သံုးၾကရ
ပါသည္။ထို ့ေႀကာင့္ ငါးပိ ခ်က္ရာတြင္လည္း အပုပ္ကို သတ္ရန္ ဆႏြင္းကို ထည့္သြင္း
ရပါသည္။

        ေရွးျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ဆႏြင္းကို အထူးႏွစ္သက္သံုးစြဲခဲ့ႀကပါသည္။အပ်ဳိ
ေဖာ္မ၀င္မီကပင္ ဆႏြင္းကုိ ေသာက္မ်ိဳခဲ့ႀက၏။ ထို ့ေနာက္ လစဥ္ ဓမၼတာကိစၥအတြက္
လည္း သံုးႀက၏။မီးဖြားသည့္ ကိစၥတြင္လည္း ငါးဆယ္သား၊  တစ္ပိသာ ကုန္ေအာင္ပင္
စားေသာက္ခဲ့ႀက၏။   မီးဖြားျပီးေနာက္    မီးေနရာတြင္    လည္းေကာင္း   ၊ေသြးၾကြင္း
 မီးၾကြင္း ကင္းစင္၍ ေသြးသန္ ့ေသြးၾကည္ေစရန္ ေသြးရင့္က်က္ေစရန္အတြက္လည္း 
ဆႏြင္းကုိစားေသာက္ၾက၏။လိမ္းလည္း လိမ္းၾက၏။

        ထို ့ေႀကာင့္ ေသြးသားၾကည္လင္လန္းဆန္းေသာ ပ်ိဳေမတုိ ့၏ က်န္းမာေသာ
 လူ ့ဘ၀ကုိ ပိုင္ဆိုင္လုိပါက ဆနြင္းကိုသာ နည္းလမ္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ အသံုးျပဳၾကပါဟု တုိက္တြန္း
လုိပါသည္။ ေရွးေခတ္က ျမန္မာ့ဆိုရိုးတြင္တစ္သားေမြးတစ္ေသြးလွ ဟု ဆိုခဲ့ၾကျခင္း
လွ်ိဳ ့၀ွက္ခ်က္မွာ ဆႏြင္းပင္ျဖစ္ပါသည္။

        ယေန ့ေခတ္တြင္ အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုသည္ ေဆးသိပၸံပညာ၊ေဆးသုေတသန၊
ေဆး၀ါးတို ့၏ ထုတ္လုပ္မႈေကာင္းမြန္မႈ၊လွပမႈတုိ ့ကို အထင္ႀကီးကာ သံုးစြဲႀက၏။အဆို
ပါ ေခတ္သစ္ေဆး၀ါးတုိ ့ကို ထုတ္လုပ္သည့္ ကုမၸဏီႀကီးမ်ားကိုလည္း အထင္ႀကီးႀက၏
အ၀င္ဆုိးေသာ၊အန ံံ့ဆိုးေသာ ဆႏြင္းကို ပစ္ပယ္လိုက္ႀကေတာ့၏။

        ယေန ့ေခတ္တြင္ အရြယ္သံုးပါးစလံုးတြင္ မီးယပ္သားဖြားေရာဂါမ်ားလြန္စြာထူ
ေျပာေန၏။အသက္အတန္ငယ္ႀကီးလာေသာ အမိ်ဳးသမီးမ်ားတြင္ သားအိမ္ႏွင့္မိ်ဳးပြား
အဂၤါဆုိင္ရာ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္လာျခငး္ပင္ျဖစ္၏။ထုိ ့သုိ ့ျဖစ္လာရျခင္းကို စဥ္းစားႀကည့္
ပါက လစဥ္ ေသြးဆင္းရာတြင္ ကုန္စင္ေအာင္ မဆင္းဘဲ၊ေသြးထဲတြင္ ေသြးႀကြင္း၊မလ
ႀကြင္း၊ေဆးႀကြင္း၊အဆိပ္ႀကြင္း၊မီးႀကြင္းမ်ား က်န္ရွိေနေသာေႀကာင့္ တျဖည္းျဖည္းထုိ
အႀကြင္းအက်န္မ်ား စုပံုလာကာ ေနာက္ဆံုးေရာဂါ ျဖစ္လာရျခင္းျဖစ္၏။ထုိအႀကြင္းအ
က်န္မ်ား ရွင္းလင္းရန္ ေသြးကုိ သန္ ့စင္ေစေသာ ေဆးဖက္ပစၥည္းကို လိုအပ္သည္မွာ
ထင္ရွားပါသည္။

        ေဆးသိပၸံေဆး၀ါးမ်ားတြင္ သံဓါတ္၊သြပ္ဓါတ္၊ထံုးဓါတ္ စသည္တုိ ့သာ ပါရွိသည္။
ရိုးရာေဆးပညာတြင္ ဆႏြင္းဦးေဆာင္သည့္ ေသြးသန္ ့ေသြးႀကည္ေဆး၀ါးအုပ္စုရွိပါ
သည္။အဆိုပါေဆးပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာေသြးေဆး၊ေသြးသန္ ့ေဆး၊ေသြးညွိ
ေဆး၊ေသြးေျပာင္းေဆး၊ မီးယပ္ေဆး၀ါးမ်ား ကုထံုးမ်ား မ်ိဳးစံုရွိပါသည္။

        ရိုးရာေဆး၀ါးမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ရန္ အခက္အခဲရွိပါကဆႏြင္းတစ္မ်ိဳးကိုိသာ
ပံုမွန္မွီ၀ဲပါ။တစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္ အထက္ကုထံုးေဆးႀကီးမ်ား အဆင့္သို ့မေရာက္ရွိေသာ္
လည္း စိတ္ခ်ရေသာ ကာကြယ္မႈကို ေသခ်ာေပါက္ရရွိေစပါသည္။

ဆက္လက္၍ ဆႏြင္းပါ၀င္ေသာ က်န္းမာသက္ရွည္ေဆးတစ္မ်ိဳးကုိ ေဖာ္ျပလုိပါသည္။

သက္ရွည္က်န္းမာ ဆႏြင္းျမစ္ျဖတ္ေဆး

၁။     ႀကစု

၂။     ဆႏြင္း

၃။     ဇာတိပိၹဳလ္သီး

၄။     ဇာတိပိၹဳလ္ပြင့္

၅-၉။  စမုန္မ်ိဳးငါးပါး

စသည့္ေဆး ၉ ပါးကုိ ဆတူယူျပီး အမႈန္ ့ေထာင္းပါ။အမႈန္ ့ေထာင္းျပီး လွ်င္သံပုရာရည္
ျဖင့္ ဖြယ္ဖြယ္နယ္ျပီးေနာက္ အေျခာက္လွန္းပါ။ျပီးလွ်င္အမႈန္ ့ျပန္ေထာင္းပါ။အာနိသင္
ထက္ျမက္ခ်င္ပါက ဆႏြင္းကို အျခားေသာ ေဆးဖက္တစ္မ်ိဳးပမာဏ၏ နွစ္ဆထည့္ပါ။
ဤ ေဆး၏ အာနိသင္မွာ ေသြးပ်က္၊၀မ္းပ်က္၊ေသြး၀မ္း၊နာတာရွည္ ၀မ္းပ်က္ျပီးေနာက္
မ်က္ႏွာတင္းအန္းျခင္း၊ဇက္ေလးျခင္း၊အသားေအးျခင္း၊အခိုးမ်ား အထက္သို ့တက္ျခင္း
စသည့္ေရာဂါမ်ား မႏၵ၀မ္းမီးေႀကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါတုိ ့ကို ပယ္ေပ်ာက္ေစျပီး ပံုမွန္
အာယုသက္တမ္းကို အဓြန္ ့ရွည္ႀကာျမင့္ကာ သက္ရွည္က်န္းမာေစပါသည္။

        ေဆးေသာက္ရမည့္ပမာဏမွာ တစ္ခြက္စာလွ်င္ ၈ ပဲသားစီ ေသာက္ရပါမည္။ 
တစ္ေန ့လွ်င္ ၂ ႀကိမ္ ေရေႏြး ျဖင့္ ေသာက္ႏိုင္ပါသည္။

ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္းေရးသားေသာ
သဘာ၀ေဆးပညာျဖင့္ အိုနာေသမႈေ၀းေအာင္ျပဳစုိ ့မွ
ေကာက္နုတ္ေဖာ္ျပခ်က္
၁၁-၂-၁၃ ေန ့လည္ ၁၂း၅၆


Friday, January 11, 2013

ဆီးေရာဂါ ၊ ေသြးအန္ေသြးလွ်ံေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါ စသည့္ ရတၱပိတ္ေရာဂါ တို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္ ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးခ်ဥ္ဟင္း


       
     ဆီးေရာဂါ ၊ ေသြးအန္ေသြးလွ်ံေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါ စသည့္ 
             ရတၱပိတ္ေရာဂါ တို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္
                 ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးခ်ဥ္ဟင္း

          ေက်ာက္ဖရံုသီး ဟာ ရိုးရာေဆးပညာမွာ  အလြန္ထူးျခားတဲ့    အသီးျဖစ္ပါတယ္။
ပတ္၀န္းက်င္ေတြမွာ ေလထုညစ္ညမ္းတဲ့ အခါ၊ မေကာင္းေသာ အနံ ့အသက္မ်ား လြမ္းမုိး
လာတဲ့ အခါ ၊ ထုိေနရာေတြမွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို ထားတတ္ႀကပါတယ္။ထိုပတ္၀န္းက်င္မွာ
ရွိတဲ ့မေကာင္းတဲ့ အနံ ့အသက္အပုပ္နံ ့ေတြကို အသီးက စုပ္ယူပါတယ္။နာေရးကိစၥေတြမွာ 
လူေသမွ အပုပ္န ့ံဆုိးပါက ေက်ာက္ဖရံုသီးကုိ အသံုးျပဳႀကပါတယ္။ထြက္သမွ်   အပုပ္န ့ံကုိ
 ေက်ာက္ဖရံုသီးက ႏိုင္နင္းစြာစုပ္ယူလိုက္လို ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ    အပုပ္နံ ့ကင္းသြားပါတယ္။
မြန္လူမ်ိဳးေတြရဲ ့အိမ္ေရွ ့ေတြမွာေတာ့ ခ်ိတ္ထားျပီး မုိးႀကိဳးလြဲအျဖစ္အသံုးျပဳတတ္ႀကပါတယ္။
ဟိႏၵဴလူမ်ိဳးေတြကေတာ့အိမ္ေရွ ့မွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးကုိ ခ်ိတ္ထားျပီးအိုးမည္းတုို့ထားတတ္ႀက
ပါတယ္။  မေကာင္းဆိုးရြာေတြ  ၀င္မလာေစရန္ ၊  သူတစ္ပါး    မေကာင္းမႀကံစည္ နိုင္ရန္၊
မေကာင္းေသာ နိမိတ္၊အကုသိုလ္ အရိပ္အေယာင္မ်ား ပေပ်ာက္ေစရန္အသံုးျပဳႀကပါတယ္။
          ထုိ ့ေႀကာင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးမွာ နံေစာ္သည့္ ဗဟိဒၶမွ အပုပ္နံ ့စသည့္မေကာင္းေသာ 
အနံ ့ဆုိးမ်ားကိုသာမကဘဲ၊  မေကာင္းသည့္    ကုသိုလ္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုပင္  စုပ္ယူေျပေပ်ာက္
နိုင္စြမ္းေႀကာင္း ေတြ ့ရွိရပါတယ္။
          ထုိ ့အျပင္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာလူသားရဲ ့ခႏၶာကိုယ္မွာ ႏွစ္ရွည္လမ်ားကိန္းေအာင္းေနတဲ့
 ေသြးသည္းေျခတုိ ့ရဲ ့ငုပ္ခုိး၊ပုပ္ခုိးမ်ားကို ေကာင္းစြာေျခဖ်က္နိုင္တဲ့အျပင္ကိုယ္တြင္းရဲ ့ေရာဂါျပီး
စနစ္  စြမ္းအားေတြကို   ေကာင္းစြာ  တုိးတက္ေစလို ့  အျခားတစ္ပါးေသာ  ေရာဂါဘယမ်ား  
လြယ္ကူစြာမ၀င္ေရာက္နိုင္ေတာ့ဘဲ ေရာဂါကိုႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ေနပါတယ္။   အာယုေဗၺဒ
 ေဆးက်မ္းမ်ား  မွာေက်ာက္ဖရံုသီးကိုေအး၏၊  ခ်ိဳ၏၊  ဆီးကို  မ်ားေစ၏၊   သုက္ကို ပြားေစ၏။ 
၀ျဖိဳးေစ၏။ ဆီးအိမ္ကို စင္ႀကယ္ေစ၏။  အားကိုျဖစ္ေစ၏ ။ႏွလံုးကို  အက်ိဳးျပဳ၏။     ဆီးခ်ဳပ္ ၊  ဆီးေအာင့္၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းတု ိ့ကို နိုင္၏ ။ေလႏွင့္ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကုိ နိုင္၏။
အသီးစိမ္းသည္ ေအး၏။ဓာတ္ ၃ ပါးကုိ ျဖစ္ေစ၏။အသီးမွည့္ သည္ အနည္းငယ္မွ်ေအး၏
။ေဒါသ၃ ပါးစလံုးကို ႏိုင္၏။ေခ်ာင္းဆုိးေရာဂါ၊ပန္းနာရင္ႀကပ္ေရာဂါ၊သံပုိး၊   တုပ္ပုိးစေသာ
ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။နိဃဏၰဳေဆးက်မ္းတုိ ့၌ ေဒါသ ၃ပါးစလံုးကုိ နိုင္ေသာ 
အပင္သည္အလြန္ရွားပါတယ္။ႏိုင္တဲ ့အပင္ကေတာ့ အလြန္ပင္အစြမး္ထက္ျမက္ပါတယ္။
          ေက်ာက္ဖရံုသီးအစိမ္း မွာအာေပါဓာတ္ဦးေဆာင္ေနလုိ ့သလိပ္ဓာတ္အားႀကီးပါတယ္
။ထုိအခါမွာ ေတေဇာနဲ ့အာေပါအားျပိဳင္လို ့မီးနဲ ့ေရေတြ ့သလိုအခိုးေပၚျပီး  ၀ါေယာဓာတ္ပါ
 ျပဳိင္လာပါတယ္။ထုိအခါမွာ အျပစ္ျပဳတဲ ့ေတေဇာ၊၀ါေယာ၊အာေပါဓာတ္ေတြျဖစ္လာပါတယ္။
အသီးရင့္မွည့္  လာခ်ိန္မွာေတာ့   အာေပါဓာတ္  ဦးေဆာင္မႈ  နည္းသြားျပီး ေတေဇာဓာတ္ ပိုဦးေဆာင္လာပါတယ္။၀ါေယာဓာတ္ဦးေဆာင္မႈလည္းမ်ားလာပါတယ္။အသီးရဲ ့အသားကို
 ႀကည့္ပါ။  အူတုိင္ေတြ   ႀကီးထြားလာျပီး အေခါင္း    က်ယ္လာျခင္း၊    အသားျဖဴလာျခင္း တု ိ့ေတြ ့ႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီအခါမွာ ေတေဇာ၊၀ါေယာ၊အာေပါ တုိ ့ဟာအျဖဴဓါတ္မ်ားျဖစ္လာျပီး 
 ေဒါသ ၃ ပါးကို ႏိုင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
          ထို ့ေႀကာင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီး ရင့္ ဟာ မီးလြန္ ေလလြန္ ေတေဇာလြန္ ၀ါေယာလြန္ ၊
အပုပ္အခုိးလြန္ စိတ္ရူးသြပ္ေသာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို၀က္သားႏွင့္ခ်က္ျပီး ၀ေအာင္စားပါကစားျပီးတာနဲ ့အိပ္ေပ်ာ္ပါတယ္။အထက္သို ့တက္ေနတဲ ့မီးေလ အပုပ္အခုိး တုိ ့ျငိမ္းသြားေသာေႀကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
          ႀကက္သားကေတာ့ ေလကို ႏိုင္ပါတယ္။သုက္ႏွင့္ သလိပ္ကုိ တုိးပြားေစပါတယ္။
ဂုဏ္အားျဖင့္ေတာ့ ဆူ၏၊ပူ၏၊လူကုိ ၀ေစႏိုင္ပါတယ္။ခြန္အားကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
          ထုိ့ေႀကာင့္ ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ အပူအေအး အတက္အသက္၊အဖြင့္
အပိတ္၊အျပည့္အဖ်က္ တုိ ့ညီမွ်ေနတဲ ့ေကာင္းမြန္တဲ ့အာဟာရဓာတ္စာျဖစ္လို ့လူသားေတြ
ကို ေကာင္းစြာ အက်ိဳးျပဳမွာျဖစ္ေနပါတယ္။



                    ေက်ာက္ဖရံုသီး ႏွင့္ ႀကက္သားခ်ဥ္ရည္ဟင္း

၁။    ေက်ာက္ဖရံုသီး                         ၂    စိတ္
၂။     ႀကက္သား(ႀကက္ေတာင္ပံ)        ၁၀ က်ပ္သား
၃။     ငရုတ္သီး                                ၃ ေတာင့္
၄။     ႀကက္သြန္နီ                             ၃ ဥ
၅။     ႀကက္သြန္ျဖဴ                            ၁ ဥ
၆။     ခရမ္းခ်ဥ္သီး                            ၃ လံုး
၇။     မန္က်ည္းသီးမွည့္                        သင့္ရံုထည့္ပါ
၈။     ဆား၊ငံျပာရည္                         ၂ က်ပ္ ၈ပဲသား
၉။     ဆီ                                       ၂ က်ပ္ ၈ပဲသား


          ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို အခြံႏြာျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ႀကက္သားကိုလည္းအရြယ္ေတာ္ 
အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ။ ဆား၊ငံျပာရည္ နယ္ထားပါ။
          ငရုတ္သီး၊ႀကက္သြန္နီ တုိ  ့ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ဆီေမႊးလာပါက
 ႀကက္ေတာင္ပံ ရိုးမ်ားကို ထည့္ျပီးလံုးလိုက္ပါ။ေရထည့္ျပီးဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ေရဆူပါ
က  အသင့္လွီးထားတဲ  ့ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို  ထည့္ေပးပါ ။ေက်ာက္ဖရံုသီး နည္းနညး္ႏူး
သြားပါက ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး ကို  ဖဲ့ေျခြထည့္ျပီး  မန္းက်ည္းမွည္ ့ရည္  ေလာင္းထည့္လုိက္ပါ။
 ျပီးရင္ေတာ့ လြန္စြာခံတြင္းျမိန္မယ့္ ေဆးဖက္၀င္  ေက်ာက္ဖရံုသီး   ႀကက္သားခ်ည္ရည္
ဟင္းလ်ာကို စားသံုးႏိုင္ပါျပီး။



ဇရာေဗဒ ႏွင့္ သက္ရွည္ႏုပ်ိဳမႈဆုိင္ရာ ရသာယန ေဆးပညာ(ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္း)
အာယုေဗၺဒ
မွ ေကာက္ႏုတ္ေရးသားထားပါသည္။

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015