Facebook Page

Friday, July 20, 2012

ခွေးလှေးယားစေ့အနက် နှင့် ဆေးဖက်ဝင်ခြင်း





   အထက် က ပုံတွေကတော့ ခွေးလှေးယားစေ့အနက် အသီးတောင့်နဲ ့အစေ့ပုံတွေပါ။

ခွေးလှေးယားစေ့ အနက်စေ့နဲ ့ပတ်သက်လို ့ကျနော်ကျောင်းသားဘဝတုန်းက တော့ အဘတစ်ယောက်

က အဆိပ်ရှိတဲ ့အကောင်တွေကိုက်ခဲ့ရင် သွေးလိမ်းပေးလိုက်ရင် ကောင်းပါတယ်တဲ့။

တစ်ချို ့တွေကတော့ မီးဖုတ်စား၊ကင်စားကြပါတယ်။အဆိပ်ပြေတယ်ပြောကြတယ်လေ။

အလုပ်ထဲက အပေါငး်အသင်းတွေကတော့ ခွန်းအားကို လျှင်မြန်စွာဖြစ်ပေါ်လာစေတယ်လို ့ ့ပြောကြပါတယ်။မိန်းခလေးတွေလည်း စားသုံးသင့်ကြောင်း အောက်က အသေးစိတ်စာတွေမှာ တွေ ့ ့ကြရမှာပါ။

              အောက်က စာတွေကတော့ ခွေးလှေးယားပင် အရိုင်းပင်ရဲ ့အချက်အလက်တွေပါ။

ဒါပေမယ့် အနက်ပင်နဲ ့တူပါတယ်။အနက်အသီးတောင့်ကတော့ မယားယံပါဘူး။



              ပုံသဏ္ဌာန် : အပင် တစ်နှစ်ခံနွယ်ပင်မျိုးဖြစ်၍ သေးသွယ်သော အကိုင်းအခက်များတွင်

အမွေးများ ရှိသည်။ အပင်ကြီးရင့်လာသောအခါ ပြောင်ချော၏ ။



             အရွက်  ရွက်လွှဲထွက်သည်။ သုံးရွက်မြွှာပေါင်းဖြစ်၍ အောက်နှစ်ရွက်သည်လိပ်ပြာတောင် ပုုံသဏ္ဍာန်ရှိပြီး ရွက်ရင်း ရွဲ့စောင်းနေသည်။ထိပ်ရွက်မြွှာသည် ဘေးရွက်မြွှာ နှစ်ခုထက်သေးငယ်ပြီး

ရွက်ထိပ်ရွက်ရက်းသွယ်၍ အလယ်ပိုင်း ကျယ်သည်။ အရွက်ထက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် ရွက်ညှာတွင် အမွေးများရှိသည်။ ရွက်မြွှာများ၏ ရွက်ညှာရင်းတွင်ရွက်စွယ်၂ ခုရှိ၏။



            အပွင့်  ပဲပုစွန်ပွင့်နှင့်တူ၏ ။ ပွင့်ညှာတို၍ ပန်းခိုင်အောက်ဘက်သို့ငိုက်ကျနေသည်။ အပွင့်  ခရမ်းရောင်ဖြစ်သည်။ ပွင့်ချပ်  အညိုရောင်ပေါ်တွင်အနက်စက်ကလေးများ ရှိ၍ မီးခိုးရောင် အမွေးကလေးများ ရှိ၏။အသီး ညိုဝါရောင်ရှိ၏ ။ အသီးတောင့်မှာ ၂ လက်မ ၃ လက်မ ရှည်၍

ထိပ်ဘက်တွင် ကောက်နေ၏ ။ အစေ့အိမ်ဘေးတွင် ယားယံစေသော အမွေးများရှိသည်။ အစေ့ ၅-၆စေ့  ခန့်ပါသည်။ တပို့တွဲလ တပေါင်းလတွင်သီးသည်။အစေ့ ဘဲဥပုံဖြစ်သည်။ ပြားချပ်နေသည်။ အညိုရောင်တွင် အနက်စက်များ ပါရှိ၏


: အမြစ် ၊ အစေ့ ၊ အသီး ၊ အရွက်။: မြန်မာနိုင်ငံ အနှ့ံအပြားတွင် ပေါက်ရောက်သည်။



ပေါက်ရောက်ပုံ။ ။ သဘာဝအလျောက် ပေါက်ရောက်သည်။


အသုံးပြုနိုင်သည့်အစိတ်အပိုင်းများ။      ။မြန်မာနိုင်ငံတွင်တွေ့နိုင်သောနေရာများ

အသုံးဝင်ပုံ : အာနိသင်။ 



။ မြန်မာဆေးကျမ်း များ အလိုအရ ခွေးလှေးယားသည် ချိုခါးသော

အရသာ ရှိ၏ ။ အေးသောဂုဏ်သတ္တိရှိ၏ ။ လေ ၊ သည်းခြေကို နိုင်၏ ။

အစေ့သည် သုက်ကိုပွားစေ၏ ။ အားကို ဖြစ်စေ၏ ၊ ဝဖြိုးစေ၏ ၊

သန်ပိုးများကို နိုင်၏ ၊ အာရုံကြောများကို အားရှိစေ၏ ၊ အမြစ်သည်

အကြောများကို အားရှိစေ၏။ ဆီးရွှစေ၏။ အစေ့အိမ်၌ ကပ်နေသော

အမွေးများသည် သန်ပိုးများကို ကျစေ၍ သွေးလေတို့ကို ကြွစေနိုင်သဖြင့်

ထုံကျင်နေသောနေရာတို့၌ လိမ်းပေးရ၏ ။



အသုံးပြုပုံ-



အမြစ်



၁ ။ ခွေးလှေးယားမြစ်မှုန့်

အနည်းငယ်ကို ရေနှင့်ရောသောက်သော် သွေးဝမ်းကျရောဂါ ပျောက်၏။

၂ ။ ခွေးလှေယားမြစ်ကို သုံးခွက်တစ်ခွက်တင်ပြုတ်၍

ပျားရည်နှင့် ရောသောက် သော် ကာလဝမ်းရောဂါ ပျောက်၏ ။

၃ ။ ခွေးလှေယားမြစ်ကို ကြိတ်၍ ရေဖျဉ်းရှိသောဗိုက်တွင် လိမ်းပေးခြင်း ၊



အတုံးငယ်ကလေးများပြု၍ ခြေဆစ်လက်ဆစ်တို့၌

ချည်နှောင်ပေးခြင်းဖြင့် ရေဖျဉ်းရောဂါပျောက်စေ၏။



၄ ။ ခွေးလှေယားမြစ် ကြိတ်ရည်ကို နေ့စဉ်သောက်သုံးသော် လေရောဂါ

လက်မောင်းသိမ်ရောဂါ ပျောက်စေ၏ ။

၅ ။ ခွေးလှေယားမြစ်မှုန့်ကို ဆီနှင့် ချင်ပြီး အဆီကို စစ်ယူ၍ လိမ်းပေးသော်

ဆင်ခြေထောက်ရောဂါ ပျောက်၏ ။



အစေ့



၁ ။ ခွေးလှေယားစေ့မှုန့်ကို ရေနှင့်  ရောသောက်သော် ဆီးချုပ်ရောဂါ ပျောက်၏ ။



၂ ။ ခွေးလှေယားစေ့အနုကိုဟင်းအဖြစ် ကြော်ချက်စားသော် သွေးအန် သွေးလျှံရောဂါ ပျောက်၏ ။



၃ ။ ခွေးလှေယားစေ့ကို ထောပတ်နှင့် ကြော်ချက်စားသော် လူကို ဝစေ၍ အားကို

တိုးစေသည်။



၄ ။ ခွေးလှေယားစေ့ကို ကြိတ်၍ ကင်းကိုက်ရာ၌ အုံပေးသော်

ကင်းဆိပ်ပျောက်၏ ။



၅ ။ ခွေးလှေယားစေ့သည် အားတိုးဆေး၊ ကာလသားရောဂါပျောက်ဆေး

၊ လေငန်းရောဂါပျောက်ဆေးအဖြစ်လည်း သုံး၏ ။



၆ ။ ခွေးလှေယားစေ့ကို အမှုန့်ပြု၍ နွားနို့သောက်လျှင် သုက်အားကို

အထူးပွားစေ၏ ။ အမျိုးသမီးများ နို့ထွက်စေ၏ ။



၇ ။ ခွေးလှေယားစေ့နှင့် ခွေးလှေယားမြစ်ကို ဆတူအမှုန့်ပြု၍ ယင်းအမှုန့်နှင့်

သကြားဆတူရောပြီး နွားနို့နှင့်  နေ့စဉ်သောက်ပါက ကျန်းမာဝဖြိုးပြီး

သုက်အားကို အလွန်အမင်း ကောင်းစေပါသည်။



အသီး



၁ ။ အသီးတောင့်ကို သန်ကျဆေးအဖြစ် သုံး၏ ။



အရွက်



၁ ။ ခွေးလှေယားရွက်ကို ပြုတ်တို့လျှင် အမျိုးသမီး သားသည်

မိခင်များ နို့ထွက်များစေ၏ ။ သွေးအန် ၊ သွေးကျရောဂါ ကို  ကာကွယ်နိုင်၏



။ ယောကျ်ားများ ဒူလာပါဒရက်ရောဂါပျောက်စေ၏။





အထက်ပါစာကတော့ 

http://lapyaelynn.blogspot.com/2010/04/cowhage-or-cowitch-plant.html



ကနေ ကူးလာတာပါ။

ခွေးလှေးယားအနက်ကတော့ အနက်မျိုးဖြစ်လို ့ပိုလို ့တောင် စွမ်းပါတယ်။
            

 အထက္ က ပံုေတြကေတာ့ ေခြးေလွးယားေစ့အနက္ အသီးေတာင့္နဲ ့အေစ့ပံုေတြပါ။
ေခြးေလွးယားေစ့ အနက္ေစ့နဲ ့ပတ္သက္လို ့က်ေနာ္ေက်ာင္းသားဘ၀တုန္းက ေတာ့ အဘတစ္ေယာက္
က အဆိပ္ရွိတဲ ့အေကာင္ေတြကိုက္ခဲ့ရင္ ေသြးလိမ္းေပးလိုက္ရင္ ေကာင္းပါတယ္တဲ့။
တစ္ခ်ိဳ ့ေတြကေတာ့ မီးဖုတ္စား၊ကင္စားႀကပါတယ္။အဆိပ္ေျပတယ္ေျပာႀကတယ္ေလ။
အလုပ္ထဲက အေပါငး္အသင္းေတြကေတာ့ ခြန္းအားကုိ လွ်င္ျမန္စြာျဖစ္ေပၚလာေစတယ္လုိ ့ ့ေျပာႀကပါတယ္။မိန္းခေလးေတြလည္း စားသံုးသင့္ေႀကာင္း ေအာက္က အေသးစိတ္စာေတြမွာ ေတြ ့ ့ႀကရမွာပါ။
              ေအာက္က စာေတြကေတာ့ ေခြးေလွးယားပင္ အရိုင္းပင္ရဲ ့အခ်က္အလက္ေတြပါ။
ဒါေပမယ့္ အနက္ပင္နဲ ့တူပါတယ္။အနက္အသီးေတာင့္ကေတာ့ မယားယံပါဘူး။

              ပံုသဏၭာန္ : အပင္ တစ္ႏွစ္ခံႏြယ္ပင္မ်ိဳးျဖစ္၍ ေသးသြယ္ေသာ အကိုင္းအခက္မ်ားတြင္
အေမြးမ်ား ရွိသည္။ အပင္ႀကီးရင့္လာေသာအခါ ေျပာင္ေခ်ာ၏ ။

             အရြက္  ရြက္လႊဲထြက္သည္။ သံုးရြက္ျမႊာေပါင္းျဖစ္၍ ေအာက္ႏွစ္ရြက္သည္လိပ္ျပာေတာင္ ပံုုသ႑ာန္ရွိၿပီး ရြက္ရင္း ရြဲ႕ေစာင္းေနသည္။ထိပ္ရြက္ျမႊာသည္ ေဘးရြက္ျမႊာ ႏွစ္ခုထက္ေသးငယ္ၿပီး
ရြက္ထိပ္ရြက္ရက္းသြယ္၍ အလယ္ပိုင္း က်ယ္သည္။ အရြက္ထက္ေအာက္မ်က္ႏွာျပင္ႏွင့္ ရြက္ၫွာတြင္ အေမြးမ်ားရွိသည္။ ရြက္ျမႊာမ်ား၏ ရြက္ၫွာရင္းတြင္ရြက္စြယ္၂ ခုရွိ၏။

            အပြင့္  ပဲပုစြန္ပြင့္ႏွင့္တူ၏ ။ ပြင့္ၫွာတုိ၍ ပန္းခိုင္ေအာက္ဘက္သို႔ငိုက္က်ေနသည္။ အပြင့္  ခရမ္းေရာင္ျဖစ္သည္။ ပြင့္ခ်ပ္  အၫိုေရာင္ေပၚတြင္အနက္စက္ကေလးမ်ား ရွိ၍ မီးခိုးေရာင္ အေမြးကေလးမ်ား ရွိ၏။အသီး ၫို၀ါေရာင္ရွိ၏ ။ အသီးေတာင့္မွာ ၂ လက္မ ၃ လက္မ ရွည္၍
ထိပ္ဘက္တြင္ ေကာက္ေန၏ ။ အေစ့အိမ္ေဘးတြင္ ယားယံေစေသာ အေမြးမ်ားရွိသည္။ အေစ့ ၅-၆ေစ့  ခန္႔ပါသည္။ တပို႔တြဲလ တေပါင္းလတြင္သီးသည္။အေစ့ ဘဲဥပံုျဖစ္သည္။ ျပားခ်ပ္ေနသည္။ အၫိုေရာင္တြင္ အနက္စက္မ်ား ပါရွိ၏
: အျမစ္ ၊ အေစ့ ၊ အသီး ၊ အရြက္။: ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွ႔ံအျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။

ေပါက္ေရာက္ပံု။ ။ သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပိုင္းမ်ား။      ။ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေတြ႕ႏိုင္ေသာေနရာမ်ား
အသံုး၀င္ပံု : အာနိသင္။ 

။ ျမန္မာေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ေခြးေလွးယားသည္ ခ်ိဳခါးေသာ
အရသာ ရွိ၏ ။ ေအးေသာဂုဏ္သတၱိရွိ၏ ။ ေလ ၊ သည္းေျခကို ႏိုင္၏ ။
အေစ့သည္ သုက္ကိုပြားေစ၏ ။ အားကို ျဖစ္ေစ၏ ၊ ၀ၿဖိဳးေစ၏ ၊
သန္ပိုးမ်ားကို ႏိုင္၏ ၊ အာရံုေၾကာမ်ားကို အားရွိေစ၏ ၊ အျမစ္သည္
အေၾကာမ်ားကို အားရွိေစ၏။ ဆီးရႊေစ၏။ အေစ့အိမ္၌ ကပ္ေနေသာ
အေမြးမ်ားသည္ သန္ပိုးမ်ားကို က်ေစ၍ ေသြးေလတို႔ကို ၾကြေစႏိုင္သျဖင့္
ထံုက်င္ေနေသာေနရာတို႔၌ လိမ္းေပးရ၏ ။

အသံုးျပဳပံု-

အျမစ္

၁ ။ ေခြးေလွးယားျမစ္မႈန္႔
အနည္းငယ္ကို ေရႏွင့္ေရာေသာက္ေသာ္ ေသြး၀မ္းက်ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။
၂ ။ ေခြးေလွယားျမစ္ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ျပဳတ္၍
ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာေသာက္ ေသာ္ ကာလ၀မ္းေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ေခြးေလွယားျမစ္ကို ႀကိတ္၍ ေရဖ်ဥ္းရွိေသာဗိုက္တြင္ လိမ္းေပးျခင္း ၊

အတံုးငယ္ကေလးမ်ားျပဳ၍ ေျခဆစ္လက္ဆစ္တို႔၌
ခ်ည္ေႏွာင္ေပးျခင္းျဖင့္ ေရဖ်ဥ္းေရာဂါေပ်ာက္ေစ၏။

၄ ။ ေခြးေလွယားျမစ္ ႀကိတ္ရည္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးေသာ္ ေလေရာဂါ
လက္ေမာင္းသိမ္ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစ၏ ။
၅ ။ ေခြးေလွယားျမစ္မႈန္႔ကို ဆီႏွင့္ ခ်င္ၿပီး အဆီကို စစ္ယူ၍ လိမ္းေပးေသာ္
ဆင္ေျခေထာက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။

အေစ့

၁ ။ ေခြးေလွယားေစ့မႈန္႔ကို ေရႏွင့္  ေရာေသာက္ေသာ္ ဆီးခ်ဳပ္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။

၂ ။ ေခြးေလွယားေစ့အႏုကိုဟင္းအျဖစ္ ေၾကာ္ခ်က္စားေသာ္ ေသြးအန္ ေသြးလွ်ံေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။

၃ ။ ေခြးေလွယားေစ့ကို ေထာပတ္ႏွင့္ ေၾကာ္ခ်က္စားေသာ္ လူကို ၀ေစ၍ အားကို
တိုးေစသည္။

၄ ။ ေခြးေလွယားေစ့ကို ႀကိတ္၍ ကင္းကိုက္ရာ၌ အံုေပးေသာ္
ကင္းဆိပ္ေပ်ာက္၏ ။

၅ ။ ေခြးေလွယားေစ့သည္ အားတိုးေဆး၊ ကာလသားေရာဂါေပ်ာက္ေဆး
၊ ေလငန္းေရာဂါေပ်ာက္ေဆးအျဖစ္လည္း သံုး၏ ။

၆ ။ ေခြးေလွယားေစ့ကို အမႈန္႔ျပဳ၍ ႏြားႏို႔ေသာက္လွ်င္ သုက္အားကို
အထူးပြားေစ၏ ။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ႏို႔ထြက္ေစ၏ ။

၇ ။ ေခြးေလွယားေစ့ႏွင့္ ေခြးေလွယားျမစ္ကို ဆတူအမႈန္႔ျပဳ၍ ယင္းအမႈန္႔ႏွင့္
သၾကားဆတူေရာၿပီး ႏြားႏို႔ႏွင့္  ေန႔စဥ္ေသာက္ပါက က်န္းမာ၀ၿဖိဳးၿပီး
သုက္အားကို အလြန္အမင္း ေကာင္းေစပါသည္။

အသီး

၁ ။ အသီးေတာင့္ကို သန္က်ေဆးအျဖစ္ သံုး၏ ။

အရြက္

၁ ။ ေခြးေလွယားရြက္ကို ျပဳတ္တို႔လွ်င္ အမ်ိဳးသမီး သားသည္
မိခင္မ်ား ႏို႔ထြက္မ်ားေစ၏ ။ ေသြးအန္ ၊ ေသြးက်ေရာဂါ ကို  ကာကြယ္ႏိုင္၏

။ ေယာက်္ားမ်ား ဒူလာပါဒရက္ေရာဂါေပ်ာက္ေစ၏။


အထက္ပါစာကေတာ့ 

ကေန ကူးလာတာပါ။
ေခြးေလွးယားအနက္ကေတာ့ အနက္မ်ိဳးျဖစ္လုိ ့ပိုလုိ ့ေတာင္ စြမ္းပါတယ္။



Wednesday, July 18, 2012

ကျန်းမာရေးအတွက် အထောက်အပံ့ဖြစ်စေသော ဟင်းချက်နည်းများ













၁။ သက်ကြီးတိုင်းနှင့်သင့်သည့် 

       က ကတစ်ခြောက်ဆီပြန်

           

            ကကတစ်ခြောက်  ၅ဝသား


ခရမ်းချဉ်သီး        ၁၅ သား

         ငရုတ်သီး၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ကြက်သွန်နီ၊ချင်း          ငန်ပြာရည်။ပုစွန်ခြောက်။



၂။ သက်ကြီးများအတွက် အားအင်တိုးပြီး အသက်ရှည်စေသည့် ကညွတ်နှင့်          ကြက်သား ချက် ဟင်းလျာ

            ကညွတ်(ကညွတ်ကလေး)   ၅ဝကျပ်သား

            ကြက်သား                       ၂၅ကျပ်သား

            ငါးငန်ပြာရည်                   ၃  ဇွန်း

            ကြက်သွန်နီဥကြီး              ၅  ဥ

            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂  ဥ

            ဆီ                                 ၇  ကျပ်သား

            ပုစွန်ခြောက်မှုန့် ့                သင့်ရုံထည့်ပါ





၃။         သက်ကြီးဓါတ်အားကုန်ခန်းသော ရောဂါတို ့အတွက်


          နွားကျောက်ကပ်နှင့် နွားသိုဟင်းလျာ



            နွားကျောက်ကပ်               ၂၅ကျပ်သား


            ဆီ                                 ၁ဝကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီ                     ၃ဥ


            ကြက်သွန်နီ                     ၂ဥ


            ချင်း                               လက်တစ်ဆစ်


            မဆလာ                          ကြွေစွန်းတစ်ဇွန်း


            ငရုတ်သီးပု                      ၃ တောင့်





၄။         အပူြုငိမ်းပြီး သွေးအားကောင်းစေသော ငါးရှဉ့် ပါးနီဟင်း



            ငါးရှဉ့် (ပါးနီ)                    ၅ဝသား


            ငရုတ်သီး                        ၈ တောင့်


            မဆလာ                          ၃ ဇွန်း


            ကြက်သွန်နီ                     ၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂ ကျပ်သား


            ချင်း                               ၂ ကျပ်သား




၅။         သက်ရှည်ကျန်းမာစေမည့် ဝမ်းဘဲကောင်လုံးပေါင်း




            ဝမ်းဘဲခပ်ရွယ်ရွယ်             ၈ဝကျပ်သား


            တစ်ကောင်


            မှိုခြောက်                         ၂ကျပ်သာ


            ကြက်သွန်နီ                     ၃ ဥ


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂ ဥ


            ကြက်သွန်မြိတ်                 ၁ ပင်


            တရုတ်နံနံ                       ၁ ပင်


            ငရုတ်ကောင်းမှုန် ့              အနည်းငယ်





၆။         ဆီးကျောက်ကပ်ရောဂါတို ့ကို ပျောက်ကင်းစေသည့်



            မုန်လာဥ ငါးရံ ့ချဉ်ဟင်း


            မုန်လာဥ                         ၆ ဥ


            ငါးရံ ့                              ၁၅ ကျပ်သာ


            ငရုတ်သီး                        ၆ တောင့်


            ချင်း                               လက်တစ်ဆစ်


            ခရမ်းချဉ်သီး                    ၆ လုံး


            ဆီ                                 ၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီ။ဖြူ                 ၅ ဥစီ




၇။         သက်ကြီးတိုင်းမှီဝဲသင့်သည့် ဆေးဖက်ဝင်ငါးရံ ့ဆန်ပြုတ်



            ငါးရ ံံ ့                             ၅၀ ကျပ်သား


            ဆန်ကောင်း(ဖျာပုံပေါ်ဆန်း)နို ့ဆီဘူး ၂ ဘူး


            ချင်း                               လက်တစ်ဆစ်


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၅ ကျပ်သား


            ဆား၊ငန်ပြာရည်                သင့်ရုံထည့်


            ငရုတ်ကောင်းမှုန် ့              သင့်ရုံ



၈။         ရင်ကြပ် ပန်းနာရောဂါတို ့အတွက် ငါးစင်ရိုင်းအချဉ်ဆီ


          ပြန်ချက်



            ငါးစင်ရိုုင်း                        ၂၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီ                     ဥကြီး ၁ လုံး


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂ လုံး


            ဆီ                                 ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            ပျဉ်းတော်သိမ်းညွှန် ့           ၃၊၄ ညွှန် ့


            မန်းကျည်းမှည် ့                သင့်ရုံ


            မဆလာ                          သင်ရုံ




၉။         သက်ကြီးပန်းသေရောဂါအတွက် ငါးတန်သားဟင်းလျာ



            ငါးတန်ဝမ်းပျဉ်းသား           ၅၀ ကျပ်သား


            ငါးပိ၊ငံပြာရည်။ဆား။ဆနွင်း


            မြေအိုး၊ကောက်ရိုးမီးတို ့နှင့် ဆီပြန်အောင်ချက်ပါ။

           


၁၀။       နာတာရှည်လေနာရောဂါအမျိုးမျိုးတို ့အတွက်


            ငါးထွေသားဆီပြန်ဟင်း




            ငါးထွေတစ်ကောင်             ၅၀ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီ                     ၁ လုံး


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၃ လုံး


            စပါးလင်                         ၂ ပင်


            ငရုတ်သီးအပွခြောက်         ၅ တောင့်


            ဆီ (နှမ်းဆီ)                     ၂ ကျပ် ၈ပဲသား


            ဆား။ငန်ပြာရည်။ဆနွင်း      သင့်ရုံ


            မန်းကျည်းမှည့်                 သင့်ရုံ


            ဟင်းမွှေးမဆလာ              သင့်ရုံ





ငါးထွေကို မီးမြိုက်ပါ။



၁၁။      သည်းခြေဒေါသကို ငြိ်မ်းစေသည့် ငါးဖယ်ငါးဆုပ်ဟင်း



            ငါးဖယ်ခြစ်                       ၂၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီဥကြီး              ၂ လုံး


            ကြက်သွန်ဖြူဥ                  ၂ လုံး


            ငရုတ်သီး အပွခြောက်        ၅ တောင့်


            ဆီ                                 ၂ ကျပ်သား


            ခရမ်းချဉ်သီး                    ၁၀ ကျပ်သား




၁၂။       သက်ကြီးအရိုးပျော ့၊အရိုးအားနည်းသူများအတွက်


          ငါးသလောက်ပေါင်း




            ငါးသလောက်                   ၅၀ ကျပ်သား


            ဆီ                                 ၁၀ ကျပ်သား


            ခရမ်းချဉ်သီး                    ၁၅ ကျပ်သား


            ငရုတ်ပွသီး                      ၅ တောင့်


            ကြက်သွန်နီဥကြီး              ၅ ဥ


            ရှလကာရည်                    ကြွေဇွန်းကြီး ရ ဇွန်း


            ဆား၊သကြား                   သင့်ရုံ




၁၃။       အပူနာများကို ငြိမ်းစေပြီး သွေအား၊အသားအားတိုးပွား


          စေသည့် ဝက်သားစရစ်ကြော်



            ဝက်သား                         ၂၅ ကျပ်သား


            စရစ်                              ၁၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီဥကြီး              ၃ ဥ


            ငရုတ်သီး                        ၂ တောင့်


            ပဲငံပြာရည်                       မြေဇွန်းတစ်ဇွန်း




၁၄။       အာဟာရဓါတ်ပြည့်ဝပြီး လူတိုင်းနှင့် သင့်၍  ကျန်းမာ


          သက်ရှည်စေသည့် ဆေးဖက်ဝင်ဒန်ပေါက်များ


          ဝက်သားဒန်ပေါက်



            ဆန်ကောင်းကောင်း           ၁ ပြည်


(ပေါ်ဆန်းမွှေး)


            ဝက်သား(သုံးထပ်)            ၁ ပိသာ ၅၀ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီ                     ၃၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            ထောပတ်                        ၂၅ ကျပ်သား


            ပဲစိမ်းဘူး                         ၁ ဘူး


            သီးဟိုဠ်စေ့                      ၅ ကျပ်သား


            စပျစ်သီးခြောက်                ၅ ကျပ်သား


            ဆီ                                 ၂၅ ကျပ်သား


            ဒိန်ချဉ်                            လက်ဖက်ရည်ပန်းကန် ၁လုံး


            လေးညှင်း                       အပွင် ့ ၂၀


            ကုံကမံ(စပိန်)                   ၁ ပဲသား


            သစ်ကြပိုးခေါက်                ၁ ကျပ်သား


            ဖာလာစေ့                        ၁ ကျပ်သား


            ကရဝေးရွက်                    ၁၀ ရွက်


            ချင်း                               ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            မဆလာ                          ၂ ကျပ်သား


            နှင်းရည်                          ၁ ပုလင်း


            ဆား                              သင့်ရုံ





၁၅။       ပုစွန်ထုပ်ကြီးဒန်ပေါက်။ငါးမြင်းရင်းဒန်ပေါက်ချက်နည်း



         

             ဆန်ကောင်းကောင်း          ၁ ပြည်


(ပေါ်ဆန်းမွှေး)


            ပုစွန်(သို ့)ငါးမြင်းရင်          ၁ ပိသာ


            ကြက်သွန်နီ                     ၃ဝျပ်သား


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            ထောပတ်                        ၂၅ ကျပ်သား


            ပဲစိမ်းဘူး                         ၅ ကျပ်သား


            သီးဟိုဠ်စေ့                      ၅ ကျပ်သား


            စပျစ်သီးခြောက်                ၅ ကျပ်သား


            ဆီ                                 ၂၅ ကျပ်သား


            ကုံကမံ(စပိန်)                   ၁ ပဲသား


            သစ်ကြပိုးခေါက်                ၁ ကျပ်သား


            ဖာလာစေ့                        ၈ စေ့


            ကရဝေးရွက်                    ၁၀ ရွက်


            ချင်း                               ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            မဆလာ                          သင့်ရုံ


            နှင်းရည်                          ၁ ပုလင်း


            ဆား                              သင့်ရုံ






၁၆။       ဆီးရောဂါ သွေးအန်သွေးလျှံရောဂါ အသည်းရောင်


          စသည့် ရတ္တပိတ်ရောဂါတို ့ကို ပျောက်ကင်းစေသည့်


          ကြက်သားနှင့် ကျောက်ဖရုံသီးဟင်း




            ကျောက်ဖရုံသီး                 ၂ စိတ်


            ကြက်သား(ကြက်တောင်ပံ) ၁၀ ကျပ်သား


            ငရုတ်သီး                        ၃ တောင့်


            ကြက်သွန်နီ                     ၃ ဥ


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၁ ဥ


            ခရမ်းချဉ်သီး                    ၃ လုံး


            မန်ကျည်းသီးမှည့်              သင့်ရုံထည့်ပါ


            ဆား ငံပြာရည်                  ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား


            ဆီ                                 ၂ ကျပ် ၈ ပဲသား







၁၇။       သွေးအားကို အထူးကောင်းစေပြီး အရိုးအဆစ်တို ့ကို


          သန်မာစေသည့် ဂဏာန်းဝက်သားကြော်



             ဂဏာန်းကြီးကြီး               ၆ ကောင်


            ဝက်သား                         ၁၀ ကျပ်သား


            ဆီ                                 ၁၅ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်နီဥကြီး              ၅ လုံး


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၃ လုံး


            ချင်း                               အနည်းငယ်


            ဂျုံမှုန် ့                            စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း


            ဆား                              သင့်ရုံ







၁၈။       သက်ကြီးတို ့၏ ကိုယ်ခံစွမ်းအားကို မြင့်တင်ပေးမည့်


          ငါးရံ့နှင့် ရွဲ ့ယိုရွက်ဆေးဖက်ဝင်ဟင်းလျာ



            ငါးရံ့တစ်ကောင်                ၅၀ ကျပ်သား


            ကြက်သွန်ဖြူ                    ၃ ဥ


            ကြက်သွန်နီ                     ၄ ဥ


            ဆီ                                 ၁၀ ကျပ်သား


            ဆား                              အနည်းငယ်


            ငံပြာရည်                         သင့်ရုံ


            ငရုတ်သီး                        သင့်ရုံ


            ရဲယိုရွက်အနေတော်           ရ ရွက်

၁၉။       အသည်းကျွတ်ခြင်း။အသည်းရောင်ခြင်း၊ရေဖျဉ်းနှင့်


          အဖျဉ်းရောဂါ အမျိုးမျိုးတို ့ကိုပျောက်ကင်းစေမည့်


          သပြုသီးနှင့်ဝက်နံရိုးဟင်းချို

            သပြုသီးမှည့်ရင့်ရင့်            ၁ လုံး


            ဝက်နံရိုး                          ၁၀ ကျပ်သား


            ဆီ                                 အနည်းငယ်


            ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ။ဆား။ချင်း   သင့်ရုံ


            ငရုတ်သီး လုံးဝမထည့်ရပါ။

၂၀။       ဆီးချိုရောဂါကို သက်သာပျောက်ကင်းစေသည့်


          ဗေဒါဖူးနှင့်ဝက်သားဟင်း

            ဗေဒါဖူး                           ၆ ဖူး


            ဝက်သားအဆီအသား         ၁၀ ကျပ်သား


            ဆီ၊ဆား။ငံပြာရည်၊ငရုတ် ။ကြက်သွန်နီ၊ဖြူသင့်ရုံ


            နနွင်း။ချင်း


၂၁။       နှလုံးရောဂါနှင့်အသည်းရောင်အသားဝါရောဂါတို ့


          အတွက် ဝက်သား၊ကြွက်နားရွက်ဟင်းလျာ(ပေါင်း)

            ဝက်သားအသား               ၁၀ ကျပ်သား


            ကြွက်နားရွက်                   ၁ ကျပ်သား


            တရုတ်ဆီးသီးအနီ။အမည်း  တစ်လုံးစီထည့်ပါ


            ဆီ                                 စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်း


            ကြက်သွန်ဖြူ။နီ                 ၃ ခု


            ဆား ငံပြာရည် သကြား       သင့်ရုံ


            ငရုတ်ကောင်းမှုန် ့

၂၂။       အရွယ်တင် နုပျိုလှပစေသည့် ပိုတက်စီယမ်


          ဟင်းသီးဟင်းရွက်ပြုတ်ရည်

            မုန်လာဥအဝါ                   ၅ ဥ


            တရုတ်နံနံအရင်းပိုင်း          ၁ ဥ


            ခရမ်းချဉ်သီး                    အနည်းငယ်


            ကြက်သွန်နီဥ                   ၁ ခြမ်း


            ရေ                                ၂ ပုလင်း


            ဟင်းနုနယ်                      လက်တစ်ဆုပ်






၂၃။       ကျန်းမာသက်ရှည်စေသည့် တရုတ်နံနံလဘက်ရည်

            တရုတ်နံနံအရင်ပိုင်း           တစ်ပိုင်း


            ရေသန် ့                          ၃၇ ကျပ်ခွဲသား


            ရှောက်ရည်                      အနည်းငယ်










ဆရာဦးဆက်ထွန်းလင်းရေးသားသော ရဿယနဆေးကျမ်း စာအုပ်မှ ကောက်နုတ်ဖော်ပြထားပါသည်။


၁။ သက္ႀကီးတိုင္းႏွင့္သင့္သည့္ 
       က ကတစ္ေျခာက္ဆီျပန္
           
            ကကတစ္ေျခာက္  ၅၀သား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး        ၁၅ သား
         ငရုတ္သီး၊ႀကက္သြန္ျဖဴ၊ႀကက္သြန္နီ၊ခ်င္း          ငန္ျပာရည္။ပုစြန္ေျခာက္။

၂။ သက္ႀကီးမ်ားအတြက္ အားအင္တိုးျပီး အသက္ရွည္ေစသည့္ ကညြတ္ႏွင့္          ႀကက္သား ခ်က္ ဟင္းလ်ာ
            ကညြတ္(ကညြတ္ကေလး)   ၅၀က်ပ္သား
            ႀကက္သား                       ၂၅က်ပ္သား
            ငါးငန္ျပာရည္                   ၃  ဇြန္း
            ႀကက္သြန္နီဥႀကီး              ၅  ဥ
            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂  ဥ
            ဆီ                                 ၇  က်ပ္သား
            ပုစြန္ေျခာက္မႈန့္ ့                သင့္ရံုထည့္ပါ

 
၃။         သက္ႀကီးဓါတ္အားကုန္ခန္းေသာ ေရာဂါတို ့အတြက္

          ႏြားေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ႏြားသိုဟင္းလ်ာ

            ႏြားေက်ာက္ကပ္               ၂၅က်ပ္သား

            ဆီ                                 ၁၀က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီ                     ၃ဥ

            ႀကက္သြန္နီ                     ၂ဥ

            ခ်င္း                               လက္တစ္ဆစ္

            မဆလာ                          ေႀကြစြန္းတစ္ဇြန္း

            ငရုတ္သီးပု                      ၃ ေတာင့္



၄။         အပူျုငိမ္းျပီး ေသြးအားေကာင္းေစေသာ ငါးရွဥ့္ ပါးနီဟင္း

            ငါးရွဥ့္ (ပါးနီ)                    ၅၀သား

            ငရုတ္သီး                        ၈ ေတာင့္

            မဆလာ                          ၃ ဇြန္း

            ႀကက္သြန္နီ                     ၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ က်ပ္သား

            ခ်င္း                               ၂ က်ပ္သား


၅။         သက္ရွည္က်န္းမာေစမည့္ ၀မ္းဘဲေကာင္လံဳးေပါင္း


            ၀မ္းဘဲခပ္ရြယ္ရြယ္             ၈၀က်ပ္သား

            တစ္ေကာင္

            မႈိေျခာက္                         ၂က်ပ္သာ

            ႀကက္သြန္နီ                     ၃ ဥ

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ ဥ

            ႀကက္သြန္ျမိတ္                 ၁ ပင္

            တရုတ္နံနံ                       ၁ ပင္

            ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့              အနည္းငယ္

 
၆။         ဆီးေက်ာက္ကပ္ေရာဂါတို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္
 
            မုန္လာဥ ငါးရံ ့ခ်ဥ္ဟင္း

            မုန္လာဥ                         ၆ ဥ

            ငါးရံ ့                              ၁၅ က်ပ္သာ

            ငရုတ္သီး                        ၆ ေတာင့္

            ခ်င္း                               လက္တစ္ဆစ္

            ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    ၆ လံုး

            ဆီ                                 ၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီ။ျဖဴ                 ၅ ဥစီ


၇။         သက္ႀကီးတိုင္းမွီ၀ဲသင့္သည့္ ေဆးဖက္၀င္ငါးရံ ့ဆန္ျပဳတ္

            ငါးရ ံံ ့                             ၅၀ က်ပ္သား

            ဆန္ေကာင္း(ဖ်ာပံုေပၚဆန္း)ႏုိ ့ဆီဘူး ၂ ဘူး

            ခ်င္း                               လက္တစ္ဆစ္

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၅ က်ပ္သား

            ဆား၊ငန္ျပာရည္                သင့္ရံုထည့္

            ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့              သင့္ရံု

၈။         ရင္ႀကပ္ ပန္းနာေရာဂါတို ့အတြက္ ငါးစင္ရုိင္းအခ်ဥ္ဆီ

          ျပန္ခ်က္

            ငါးစင္ရုိုင္း                        ၂၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီ                     ဥႀကီး ၁ လံုး

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ လံုး

            ဆီ                                 ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းညႊန္ ့           ၃၊၄ ညႊန္ ့

            မန္းက်ည္းမွည္ ့                သင့္ရံု

            မဆလာ                          သင္ရံု


၉။         သက္ႀကီးပန္းေသေရာဂါအတြက္ ငါးတန္သားဟင္းလ်ာ

            ငါးတန္၀မ္းပ်ဥ္းသား           ၅၀ က်ပ္သား

            ငါးပိ၊ငံျပာရည္။ဆား။ဆႏြင္း

            ေျမအိုး၊ေကာက္ရိုးမီးတို ့ႏွင့္ ဆီျပန္ေအာင္ခ်က္ပါ။
           

၁၀။       နာတာရွည္ေလနာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့အတြက္

            ငါးေထြသားဆီျပန္ဟင္း


            ငါးေထြတစ္ေကာင္             ၅၀ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီ                     ၁ လံုး

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၃ လံဳး

            စပါးလင္                         ၂ ပင္

            ငရုတ္သီးအပြေျခာက္         ၅ ေတာင့္

            ဆီ (ႏွမ္းဆီ)                     ၂ က်ပ္ ၈ပဲသား

            ဆား။ငန္ျပာရည္။ဆႏြင္း      သင့္ရံု

            မန္းက်ည္းမွည့္                 သင့္ရံု

            ဟင္းေမႊးမဆလာ              သင့္ရံု



ငါးေထြကို မီးျမိဳက္ပါ။

၁၁။      သည္းေျခေဒါသကို ျငိ္မ္းေစသည့္ ငါးဖယ္ငါးဆုပ္ဟင္း

            ငါးဖယ္ျခစ္                       ၂၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီဥႀကီး              ၂ လံုး

            ႀကက္သြန္ျဖဴဥ                  ၂ လံုး

            ငရုတ္သီး အပြေျခာက္        ၅ ေတာင့္

            ဆီ                                 ၂ က်ပ္သား

            ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    ၁၀ က်ပ္သား


၁၂။       သက္ႀကီးအရိုးေပ်ာ ့၊အရိုးအားနည္းသူမ်ားအတြက္

          ငါးသေလာက္ေပါင္း


            ငါးသေလာက္                   ၅၀ က်ပ္သား

            ဆီ                                 ၁၀ က်ပ္သား

            ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    ၁၅ က်ပ္သား

            ငရုတ္ပြသီး                      ၅ ေတာင့္

            ႀကက္သြန္နီဥႀကီး              ၅ ဥ

            ရွလကာရည္                    ေႀကြဇြန္းႀကီး ရ ဇြန္း

            ဆား၊သႀကား                   သင့္ရံု


၁၃။       အပူနာမ်ားကို ျငိမ္းေစျပီး ေသြအား၊အသားအားတိုးပြား

          ေစသည့္ ၀က္သားစရစ္ေႀကာ္

            ၀က္သား                         ၂၅ က်ပ္သား

            စရစ္                              ၁၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီဥႀကီး              ၃ ဥ

            ငရုတ္သီး                        ၂ ေတာင့္

            ပဲငံျပာရည္                       ေျမဇြန္းတစ္ဇြန္း


၁၄။       အာဟာရဓါတ္ျပည့္၀ျပီး လူတိုင္းႏွင့္ သင့္၍  က်န္းမာ

          သက္ရွည္ေစသည့္ ေဆးဖက္၀င္ဒန္ေပါက္မ်ား

          ၀က္သားဒန္ေပါက္

            ဆန္ေကာင္းေကာင္း           ၁ ျပည္

(ေပၚဆန္းေမႊး)

            ၀က္သား(သံုးထပ္)            ၁ ပိသာ ၅၀ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီ                     ၃၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            ေထာပတ္                        ၂၅ က်ပ္သား

            ပဲစိမ္းဘူး                         ၁ ဘူး

            သီးဟိုဠ္ေစ့                      ၅ က်ပ္သား

            စပ်စ္သီးေျခာက္                ၅ က်ပ္သား

            ဆီ                                 ၂၅ က်ပ္သား

            ဒိန္ခ်ဥ္                            လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ၁လံုး

            ေလးညွင္း                       အပြင္ ့ ၂၀

            ကံုကမံ(စပိန္)                   ၁ ပဲသား

            သစ္ႀကပိုးေခါက္                ၁ က်ပ္သား

            ဖာလာေစ့                        ၁ က်ပ္သား

            ကရေ၀းရြက္                    ၁၀ ရြက္

            ခ်င္း                               ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            မဆလာ                          ၂ က်ပ္သား

            ႏွင္းရည္                          ၁ ပုလင္း

            ဆား                              သင့္ရံု



၁၅။       ပုစြန္ထုပ္ႀကီးဒန္ေပါက္။ငါးျမင္းရင္းဒန္ေပါက္ခ်က္နည္း

         
             ဆန္ေကာင္းေကာင္း          ၁ ျပည္

(ေပၚဆန္းေမႊး)

            ပုစြန္(သို ့)ငါးျမင္းရင္          ၁ ပိသာ

            ႀကက္သြန္နီ                     ၃၀်ပ္သား

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            ေထာပတ္                        ၂၅ က်ပ္သား

            ပဲစိမ္းဘူး                         ၅ က်ပ္သား

            သီးဟိုဠ္ေစ့                      ၅ က်ပ္သား

            စပ်စ္သီးေျခာက္                ၅ က်ပ္သား

            ဆီ                                 ၂၅ က်ပ္သား

            ကံုကမံ(စပိန္)                   ၁ ပဲသား

            သစ္ႀကပိုးေခါက္                ၁ က်ပ္သား

            ဖာလာေစ့                        ၈ ေစ့

            ကရေ၀းရြက္                    ၁၀ ရြက္

            ခ်င္း                               ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            မဆလာ                          သင့္ရံု

            ႏွင္းရည္                          ၁ ပုလင္း

            ဆား                              သင့္ရံု



၁၆။       ဆီးေရာဂါ ေသြးအန္ေသြးလွ်ံေရာဂါ အသည္းေ၇ာင္

          စသည့္ ရတၱပိတ္ေရာဂါတို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္

          ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟင္း


            ေက်ာက္ဖရံုသီး                 ၂ စိတ္

            ႀကက္သား(ႀကက္ေတာင္ပံ) ၁၀ က်ပ္သား

            ငရုတ္သီး                        ၃ ေတာင့္

            ႀကက္သြန္နီ                     ၃ ဥ

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၁ ဥ

            ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    ၃ လံုး

            မန္က်ည္းသီးမွည့္              သင့္ရံုထည့္ပါ

            ဆား ငံျပာရည္                  ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား

            ဆီ                                 ၂ က်ပ္ ၈ ပဲသား




၁၇။       ေသြးအားကို အထူးေကာင္းေစျပီး အရုိးအဆစ္တို ့ကို

          သန္မာေစသည့္ ဂဏာန္း၀က္သားေႀကာ္

             ဂဏာန္းႀကီးႀကီး               ၆ ေကာင္

            ၀က္သား                         ၁၀ က်ပ္သား

            ဆီ                                 ၁၅ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္နီဥႀကီး              ၅ လံုး

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၃ လံဳး

            ခ်င္း                               အနည္းငယ္

            ဂံ်ဳမႈန္ ့                            စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

            ဆား                              သင့္ရံု


 
၁၈။       သက္ႀကီးတို ့၏ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမင့္တင္ေပးမည့္

          ငါးရံ့ႏွင့္ ရြဲ ့ယိုရြက္ေဆးဖက္၀င္ဟင္းလ်ာ

            ငါးရံ့တစ္ေကာင္                ၅၀ က်ပ္သား

            ႀကက္သြန္ျဖဴ                    ၃ ဥ

            ႀကက္သြန္နီ                     ၄ ဥ

            ဆီ                                 ၁၀ က်ပ္သား

            ဆား                              အနည္းငယ္

            ငံျပာရည္                         သင့္ရံု

            ငရုတ္သီး                        သင့္ရံု

            ရဲယိုရြက္အေနေတာ္           ရ ရြက္
၁၉။       အသည္းကၽြတ္ျခင္း။အသည္းေရာင္ျခင္း၊ေရဖ်ဥ္းႏွင့္

          အဖ်ဥ္းေ၇ာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ ့ကိုေပ်ာက္ကင္းေစမည့္

          သျပဳသီးႏွင့္၀က္နံရိုးဟင္းခ်ိဳ
            သျပဳသီးမွည့္ရင့္ရင့္            ၁ လံုး

            ၀က္နံရိုး                          ၁၀ က်ပ္သား

            ဆီ                                 အနည္းငယ္

            ႀကက္သြန္ျဖဴ၊နီ။ဆား။ခ်င္း   သင့္ရံု

            ငရုတ္သီး လံဳး၀မထည့္ရပါ။
၂၀။       ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည့္

          ေဗဒါဖူးႏွင့္၀က္သားဟင္း
            ေဗဒါဖူး                           ၆ ဖူး

            ၀က္သားအဆီအသား         ၁၀ က်ပ္သား

            ဆီ၊ဆား။ငံျပာရည္၊ငရုတ္ ။ႀကက္သြန္နီ၊ျဖဴသင့္ရံု

            နႏြင္း။ခ်င္း

၂၁။       ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါတုိ ့

          အတြက္ ၀က္သား၊ႀကြက္နားရြက္ဟင္းလ်ာ(ေပါင္း)
            ၀က္သားအသား               ၁၀ က်ပ္သား

            ႀကြက္နားရြက္                   ၁ က်ပ္သား

            တရုတ္ဆီးသီးအနီ။အမည္း  တစ္လံုးစီထည့္ပါ

            ဆီ                                 စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း

            ႀကက္သြန္ျဖဴ။နီ                 ၃ ခု

            ဆား ငံျပာရည္ သႀကား       သင့္ရံု

            ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့
၂၂။       အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳလွပေစသည့္ ပိုတက္စီယမ္

          ဟင္းသီးဟင္းရြက္ျပဳတ္ရည္
            မုန္လာဥအ၀ါ                   ၅ ဥ

            တရုတ္နံနံအရင္းပိုင္း          ၁ ဥ

            ခရမ္းခ်ဥ္သီး                    အနည္းငယ္

            ႀကက္သြန္နီဥ                   ၁ ျခမ္း

            ေရ                                ၂ ပုလင္း

            ဟင္းႏုနယ္                      လက္တစ္ဆုပ္



၂၃။       က်န္းမာသက္ရွည္ေစသည့္ တရုတ္နံနံလဘက္ရည္
            တရုတ္နံနံအရင္ပိုင္း           တစ္ပိုင္း

            ေရသန္ ့                          ၃၇ က်ပ္ခြဲသား

            ေရွာက္ရည္                      အနည္းငယ္




ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္းေရးသားေသာ ရႆယနေဆးက်မ္း စာအုပ္မွ ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပထားပါသည္။


ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015