Facebook Page

Friday, January 11, 2013

ဆီးေရာဂါ ၊ ေသြးအန္ေသြးလွ်ံေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါ စသည့္ ရတၱပိတ္ေရာဂါ တို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္ ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးခ်ဥ္ဟင္း


       
     ဆီးေရာဂါ ၊ ေသြးအန္ေသြးလွ်ံေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါ စသည့္ 
             ရတၱပိတ္ေရာဂါ တို ့ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည့္
                 ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးခ်ဥ္ဟင္း

          ေက်ာက္ဖရံုသီး ဟာ ရိုးရာေဆးပညာမွာ  အလြန္ထူးျခားတဲ့    အသီးျဖစ္ပါတယ္။
ပတ္၀န္းက်င္ေတြမွာ ေလထုညစ္ညမ္းတဲ့ အခါ၊ မေကာင္းေသာ အနံ ့အသက္မ်ား လြမ္းမုိး
လာတဲ့ အခါ ၊ ထုိေနရာေတြမွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို ထားတတ္ႀကပါတယ္။ထိုပတ္၀န္းက်င္မွာ
ရွိတဲ ့မေကာင္းတဲ့ အနံ ့အသက္အပုပ္နံ ့ေတြကို အသီးက စုပ္ယူပါတယ္။နာေရးကိစၥေတြမွာ 
လူေသမွ အပုပ္န ့ံဆုိးပါက ေက်ာက္ဖရံုသီးကုိ အသံုးျပဳႀကပါတယ္။ထြက္သမွ်   အပုပ္န ့ံကုိ
 ေက်ာက္ဖရံုသီးက ႏိုင္နင္းစြာစုပ္ယူလိုက္လို ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ    အပုပ္နံ ့ကင္းသြားပါတယ္။
မြန္လူမ်ိဳးေတြရဲ ့အိမ္ေရွ ့ေတြမွာေတာ့ ခ်ိတ္ထားျပီး မုိးႀကိဳးလြဲအျဖစ္အသံုးျပဳတတ္ႀကပါတယ္။
ဟိႏၵဴလူမ်ိဳးေတြကေတာ့အိမ္ေရွ ့မွာ ေက်ာက္ဖရံုသီးကုိ ခ်ိတ္ထားျပီးအိုးမည္းတုို့ထားတတ္ႀက
ပါတယ္။  မေကာင္းဆိုးရြာေတြ  ၀င္မလာေစရန္ ၊  သူတစ္ပါး    မေကာင္းမႀကံစည္ နိုင္ရန္၊
မေကာင္းေသာ နိမိတ္၊အကုသိုလ္ အရိပ္အေယာင္မ်ား ပေပ်ာက္ေစရန္အသံုးျပဳႀကပါတယ္။
          ထုိ ့ေႀကာင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးမွာ နံေစာ္သည့္ ဗဟိဒၶမွ အပုပ္နံ ့စသည့္မေကာင္းေသာ 
အနံ ့ဆုိးမ်ားကိုသာမကဘဲ၊  မေကာင္းသည့္    ကုသိုလ္ဆိုးက်ိဳးမ်ားကိုပင္  စုပ္ယူေျပေပ်ာက္
နိုင္စြမ္းေႀကာင္း ေတြ ့ရွိရပါတယ္။
          ထုိ ့အျပင္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာလူသားရဲ ့ခႏၶာကိုယ္မွာ ႏွစ္ရွည္လမ်ားကိန္းေအာင္းေနတဲ့
 ေသြးသည္းေျခတုိ ့ရဲ ့ငုပ္ခုိး၊ပုပ္ခုိးမ်ားကို ေကာင္းစြာေျခဖ်က္နိုင္တဲ့အျပင္ကိုယ္တြင္းရဲ ့ေရာဂါျပီး
စနစ္  စြမ္းအားေတြကို   ေကာင္းစြာ  တုိးတက္ေစလို ့  အျခားတစ္ပါးေသာ  ေရာဂါဘယမ်ား  
လြယ္ကူစြာမ၀င္ေရာက္နိုင္ေတာ့ဘဲ ေရာဂါကိုႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္ေနပါတယ္။   အာယုေဗၺဒ
 ေဆးက်မ္းမ်ား  မွာေက်ာက္ဖရံုသီးကိုေအး၏၊  ခ်ိဳ၏၊  ဆီးကို  မ်ားေစ၏၊   သုက္ကို ပြားေစ၏။ 
၀ျဖိဳးေစ၏။ ဆီးအိမ္ကို စင္ႀကယ္ေစ၏။  အားကိုျဖစ္ေစ၏ ။ႏွလံုးကို  အက်ိဳးျပဳ၏။     ဆီးခ်ဳပ္ ၊  ဆီးေအာင့္၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းတု ိ့ကို နိုင္၏ ။ေလႏွင့္ သည္းေျခေဖာက္ျပန္ျခင္းကုိ နိုင္၏။
အသီးစိမ္းသည္ ေအး၏။ဓာတ္ ၃ ပါးကုိ ျဖစ္ေစ၏။အသီးမွည့္ သည္ အနည္းငယ္မွ်ေအး၏
။ေဒါသ၃ ပါးစလံုးကို ႏိုင္၏။ေခ်ာင္းဆုိးေရာဂါ၊ပန္းနာရင္ႀကပ္ေရာဂါ၊သံပုိး၊   တုပ္ပုိးစေသာ
ေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။နိဃဏၰဳေဆးက်မ္းတုိ ့၌ ေဒါသ ၃ပါးစလံုးကုိ နိုင္ေသာ 
အပင္သည္အလြန္ရွားပါတယ္။ႏိုင္တဲ ့အပင္ကေတာ့ အလြန္ပင္အစြမး္ထက္ျမက္ပါတယ္။
          ေက်ာက္ဖရံုသီးအစိမ္း မွာအာေပါဓာတ္ဦးေဆာင္ေနလုိ ့သလိပ္ဓာတ္အားႀကီးပါတယ္
။ထုိအခါမွာ ေတေဇာနဲ ့အာေပါအားျပိဳင္လို ့မီးနဲ ့ေရေတြ ့သလိုအခိုးေပၚျပီး  ၀ါေယာဓာတ္ပါ
 ျပဳိင္လာပါတယ္။ထုိအခါမွာ အျပစ္ျပဳတဲ ့ေတေဇာ၊၀ါေယာ၊အာေပါဓာတ္ေတြျဖစ္လာပါတယ္။
အသီးရင့္မွည့္  လာခ်ိန္မွာေတာ့   အာေပါဓာတ္  ဦးေဆာင္မႈ  နည္းသြားျပီး ေတေဇာဓာတ္ ပိုဦးေဆာင္လာပါတယ္။၀ါေယာဓာတ္ဦးေဆာင္မႈလည္းမ်ားလာပါတယ္။အသီးရဲ ့အသားကို
 ႀကည့္ပါ။  အူတုိင္ေတြ   ႀကီးထြားလာျပီး အေခါင္း    က်ယ္လာျခင္း၊    အသားျဖဴလာျခင္း တု ိ့ေတြ ့ႏိုင္ပါတယ္။အဲဒီအခါမွာ ေတေဇာ၊၀ါေယာ၊အာေပါ တုိ ့ဟာအျဖဴဓါတ္မ်ားျဖစ္လာျပီး 
 ေဒါသ ၃ ပါးကို ႏိုင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
          ထို ့ေႀကာင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီး ရင့္ ဟာ မီးလြန္ ေလလြန္ ေတေဇာလြန္ ၀ါေယာလြန္ ၊
အပုပ္အခုိးလြန္ စိတ္ရူးသြပ္ေသာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေက်ာက္ဖရံုသီးကို၀က္သားႏွင့္ခ်က္ျပီး ၀ေအာင္စားပါကစားျပီးတာနဲ ့အိပ္ေပ်ာ္ပါတယ္။အထက္သို ့တက္ေနတဲ ့မီးေလ အပုပ္အခုိး တုိ ့ျငိမ္းသြားေသာေႀကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။
          ႀကက္သားကေတာ့ ေလကို ႏိုင္ပါတယ္။သုက္ႏွင့္ သလိပ္ကုိ တုိးပြားေစပါတယ္။
ဂုဏ္အားျဖင့္ေတာ့ ဆူ၏၊ပူ၏၊လူကုိ ၀ေစႏိုင္ပါတယ္။ခြန္အားကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
          ထုိ့ေႀကာင့္ ႀကက္သားႏွင့္ ေက်ာက္ဖရံုသီးဟာ အပူအေအး အတက္အသက္၊အဖြင့္
အပိတ္၊အျပည့္အဖ်က္ တုိ ့ညီမွ်ေနတဲ ့ေကာင္းမြန္တဲ ့အာဟာရဓာတ္စာျဖစ္လို ့လူသားေတြ
ကို ေကာင္းစြာ အက်ိဳးျပဳမွာျဖစ္ေနပါတယ္။



                    ေက်ာက္ဖရံုသီး ႏွင့္ ႀကက္သားခ်ဥ္ရည္ဟင္း

၁။    ေက်ာက္ဖရံုသီး                         ၂    စိတ္
၂။     ႀကက္သား(ႀကက္ေတာင္ပံ)        ၁၀ က်ပ္သား
၃။     ငရုတ္သီး                                ၃ ေတာင့္
၄။     ႀကက္သြန္နီ                             ၃ ဥ
၅။     ႀကက္သြန္ျဖဴ                            ၁ ဥ
၆။     ခရမ္းခ်ဥ္သီး                            ၃ လံုး
၇။     မန္က်ည္းသီးမွည့္                        သင့္ရံုထည့္ပါ
၈။     ဆား၊ငံျပာရည္                         ၂ က်ပ္ ၈ပဲသား
၉။     ဆီ                                       ၂ က်ပ္ ၈ပဲသား


          ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို အခြံႏြာျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ႀကက္သားကိုလည္းအရြယ္ေတာ္ 
အတံုးေလးမ်ား တံုးထားပါ။ ဆား၊ငံျပာရည္ နယ္ထားပါ။
          ငရုတ္သီး၊ႀကက္သြန္နီ တုိ  ့ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ဆီေမႊးလာပါက
 ႀကက္ေတာင္ပံ ရိုးမ်ားကို ထည့္ျပီးလံုးလိုက္ပါ။ေရထည့္ျပီးဆူေအာင္ တည္ေပးပါ။ေရဆူပါ
က  အသင့္လွီးထားတဲ  ့ေက်ာက္ဖရံုသီးမ်ားကို  ထည့္ေပးပါ ။ေက်ာက္ဖရံုသီး နည္းနညး္ႏူး
သြားပါက ခ၇မ္းခ်ဥ္သီး ကို  ဖဲ့ေျခြထည့္ျပီး  မန္းက်ည္းမွည္ ့ရည္  ေလာင္းထည့္လုိက္ပါ။
 ျပီးရင္ေတာ့ လြန္စြာခံတြင္းျမိန္မယ့္ ေဆးဖက္၀င္  ေက်ာက္ဖရံုသီး   ႀကက္သားခ်ည္ရည္
ဟင္းလ်ာကို စားသံုးႏိုင္ပါျပီး။



ဇရာေဗဒ ႏွင့္ သက္ရွည္ႏုပ်ိဳမႈဆုိင္ရာ ရသာယန ေဆးပညာ(ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္း)
အာယုေဗၺဒ
မွ ေကာက္ႏုတ္ေရးသားထားပါသည္။

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015