Facebook Page

Saturday, July 20, 2013

ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈမ်ား

ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈ


 ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈမ်ားကုိ  က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွထုတ္ေ၀ေသာ လက္ေတြ ့ အသံုးခ်ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ားေပါင္းခ်ဳပ္ စာအုပ္၌ ေအာက္ပါအတုိင္း ေဖာ္ျပထားပါသည္။

ပံုသ႑ာန္
          ပင္မတ္ ခ်ံဳပင္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။၁-၇ ေပအထိျမင့္သည္။အရြက္မွာ ရြက္လႊဲထြက္သည္။အရြက္မွာ ငွက္ေမႊးရြက္ေပါင္း ျဖစ္သည္။အပြင့္မွာ ေသးငယ္သည္။အေရာင္မွာ လိေမၼာ္ေရာင္။ရိုးတံကပ္ျပီး အပြင့္ပြင့္သည္။အသီးမွာ ညွာတံမဲ့သည္။

ေပါက္ေရာက္ပံု

          စားသံုးပင္အျဖစ္ ေနအိမ္ျခံ၀င္း မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႀကသည္။ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံ ့အျပားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႀကသည္။ မေရွာ့ရြက္ပင္ႏွင့္ မိ်ဳးရင္းတူေသာေႀကာင့္ အပင္ပံုသ႑ာန္လည္း ဆင္တူရုိးမွား  ျဖစ္ပါသည္။

အသံုးျပဳသည့္ အစိတ္အပိုင္းမွာ အရြက္၊ အျမစ္။

အာနိသင္

          အရြက္မွာ ေအး၏။ခ်ိဳေသာ အရသာရွိ၏။ေလလမ္းကို ေျဖာင့္၍ ၀မ္းမီးကုိေတာက္ေစ၏။  
 ပိုးနား၊ အဆိပ္နာကုိ ႏိုင္၏။ကိုယ္ပူနာႏွင့္ သင့္၏။အသည္းေရာဂါမ်ားႏွင့္ အထူးသင့္ေလ်ာ္၏။

အသံုးျပဳပံု

          ႀကက္သဟင္းရြက္အား ဟင္းခ်ိဳခ်က္၍ လည္းေကာင္း၊ ေႀကာ္ခ်က္စားျခင္း
အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္ လည္းေကာင္း ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ စားသံုးႀကသည္။
          ႀကက္သဟင္းျမစ္ကို ေသြးေသာက္ျခင္း၊ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေသြးတုိးကုိ
က်ေစပါသည္။ ႏွလံုးတုန္၊ ရင္တုန္ျခင္း ကုိသက္သာေစပါသည္။
   အဆိပ္ရွိေသာ ပိုးမႊားမ်ား ကိုက္ခံရပါက ႀကက္သဟင္းျမစ္ကို ေသြးလိမ္းႏိုင္ပါသည္။
ႀကက္သဟင္းျမစ္ကုိ ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ေသြးလိမ္းပါက ႀကက္သမာႏွင့္ အဖုအက်ိတ္၊အနာေပါက္ေရာဂါ မ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။   ႀကက္သဟင္းအရြက္ကုိ ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္၍ 
လည္းေကာင္း သံုးပံုတစ္ပံုႀကြင္းျပဳတ္ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ လည္းေကာင္း အဖ်ားေရာဂါကို သက္သာေစပါသည္။အဖ်ားက်ေစပါသည္။ ႀကက္သဟင္း ပဥၥငါးပါးကုိ သံုးပံုတစ္ပံု
ႀကြင္း က်န္ေအာင္ ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသည္းေရာင္ အသား၀ါေရာဂါကုိ သက္
သာေစပါသည္။ႀကက္သဟင္းရြက္ ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္လည္း စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

          ရႈေတာ္မူေဆးအဘိဓာန္၌ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ ေအာက္ပါအတုိင္းျဖစ္ပါ
သည္။
          ႀကက္သဟင္းရြက္သည္ ပူ၏။ခ်ိဳေသာ အရသာရွိ၏။၀မ္းမီးကို ေျဖာင့္ေစ
တတ္၏။ပုိးနား၊အဆိပ္နာ တုိ ့ကို ႏိုင္၏။ကိုယ္ပူနာႏွင့္သင့္၏။အထူးသျဖင့္ ၎အျမစ္ကို 
လက္တဆစ္ျဖတ္၍ ဆန္ေဆးရည္နွင့္ ေသြးျပီး ႀကက္သမာနာကုိ သုတ္လူးလွ်င္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။ ေသြးကုိ ေႀကေစတတ္၏။ေျမြ
ဆိပ္ကင္းဆိပ္ စေသာ အဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို လ်င္ျမန္စြာ ပယ္ႏိုင္၏။

ပါ၀င္ေသာ ဓါတုဓာတ္မ်ား

          အပင္တြင္ပါ၀င္ေသာ ဓာတုေဗဒဓာတ္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေဆး၀ါးအျဖစ္ အသံုး
ျပဳႏိုင္မႈကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခဲ့ပါသည္။ႀကက္သဟင္းပင္၏ အရြက္၊ပင္စည္၊အျမစ္တို ့
တြင္ အလြန္အစြမ္းထက္ေသာ ေအာက္ပါဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္၏။

          Lignans,glycosides,Fluorides,Ellagitannins,Phenylpropanoids,Ar
Abinogalactan.

ႀကက္သဟင္းကုိ လက္ေတြ ့စမ္းသပ္သုေတသနျပဳမႈမ်ား

၁။       ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းကုိ စမ္းသပ္ခ်က္

          ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္မႈအျဖစ္မ်ားဆံုးသည္ ကယ္စီယမ္
ေအာက္ဆီလိတ္ေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္သည္။ဆီးလမ္းေႀကာင္းအတြင္းတြင္ အမ်ိဳး
အစားမတူ ကြဲျပားေသာ ေက်ာက္တည္မႈမ်ား ရွိႏိုင္ပါသည္။ဆီးအတြင္း ေက်ာက္မ်ား အစိုင္အခဲ ျဖစ္ေပၚမႈသည္ ဓာတ္ဆားအမ်ိဳးမ်ိဳး ဖြဲ ့စည္းမႈေႀကာင့္ျဖစ္
၏။ႀကက္သဟင္းျဖင့္ ဆီးအိမ္ထဲ၌ ကယ္စီယမ္ ေအာက္ဆီလိတ္ ေက်ာက္မ်ားရွိ
ေသာ ႀကြက္မ်ားကို စမ္းသပ္ခဲ့ပါသည္။ႀကက္သဟင္း အဆီအႏွစ္ ၅ မီလီဂရမ္ ကို ၃၀ရက္ 
တုိက္ေကၽြးခဲ့ရာ ႀကီးေသာ ေက်ာက္မ်ားေသးငယ္၍ ေသးေသာေက်ာက္
မ်ား ေပ်ာ္က်ေစေႀကာင္း ၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဘရာဇီး ႏိုင္ငံ၌ စမ္းသပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ႀကက္သဟင္းပင္ကုိ ေဆးဖက္၀င္အပင္အျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္မႈ

          ၁။       ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္ကို ေပ်ာ္က်ေစျခင္း၊
ေက်ာက္မ်ားထပ္မတည္ရန္ ကာကြယ္ျခင္း(expels stones)

          ၂။       ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္း လုပ္ေဆာင္မႈကုိ ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးျခင္း၊
ေက်ာက္ကပ္ကို အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္၍ ေက်ာက္ကပ္လုပ္
မႈ အရည္အခ်င္းေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ခႏၶာကုိယ္အတြင္း အရည္မ်ားမွ်တေစျခင္း
သန္မာမႈရွိေစျခင္း(supports kidneys)

          ၃။       ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ယူရစ္အက္စစ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္သည့္ျပင္ ဆီး
ပိုသြားေစ၏။
          ၄။       ကုိက္ခဲနာက်င္မႈ ေပ်ာက္ေစျခင္း
          ၅။       အသည္းကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ျခင္းကာကြယ္၍ အသည္းသန္
မာေစျခင္း၊အရည္မ်ားအခ်ိဳးမွ်တျခင္း၊အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္ျခင္း(အသည္းအင္
ဇို္င္း ဇီ၀ဓာတ္ကူပစၥည္းမ်ား မွ်တမႈျဖစ္ေစျခင္း
          ၆။       အသည္းကုိ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစျခင္း
          ၇။       ေတာင့္တင္းျခင္း၊တက္ျခင္း ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း
          ၈။       ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း
          ၉။       ဗိုင္းရပ္ိုးမ်ားျဖစ္ေသာ အသည္းေရာင္အသား၀ါ ေအ၊ဘီ၊စီ ေရယုန္
ေရာဂါႏွင့္ ခုခံအားက်ဆင္းမႈ။ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားကို ေသေစျခင္း
          ၁၀။     အစာေႀကျခင္း
          ၁၁။     ေသြးထဲတြင္ သႀကားဓာတ္ေလ်ာ့ေစျခင္း
          ၁၂။     ေသြးဖိအားေလ်ာ့ေစျခင္း၊ေသြးတိုး ကိုလက္စထေရာေလ်ာ့ေစျခင္း
          ၁၃။     ဗက္တီးရီးယားပိုးမ်ားကို ေသေစျခင္း။

သုေတသနျပဳမႈအရ အေထာက္အထားျပည့္စံုေသာ အသံုးျပဳႏိုင္မႈမ်ား

၁။နာက်င္ကိုက္ခဲမႈေပ်ာက္ေစျခင္း
၂။ဗက္တီးရီးယားေရာဂါပိုးဆန္ ့က်င္ျခင္း
၃။အသည္းအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၄။အနာျဖစ္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၅။ေက်ာက္ကကပ္ေက်ာက္တည္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၆။ဌက္ဖ်ားကာကြယ္ျခင္း
၇။အသည္းကလာပ္စည္း ဆဲလ္ မ်ားကိုကာကြယ္ျခင္း
၈။ေရာဂါပုိးဆန္ ့က်င္ျခင္း
၉။ဆီးသြားေစျခင္း
၁၀။အားတုိးေဆး၊အသည္းအားတိုးေဆး၊အစာေႀကေဆး၊အသည္းကာကြယ္ျခင္း
သန္မာေစျခင္း၊ေသြးတုိးေရာဂါ၊ကိုလက္စထေရာက်ေစျခင္း


ကမၻာတ၀န္း ႀကက္သဟင္းကုိ အသံုးျပဳမႈမ်ားမွာေအာက္ပါအတုိင္းျဖစ္ပါသည္။

၁။ဂ်ပန္-ႀကက္သဟင္းအေျခ ာက္ပဥၥငါးပါးကုိ ျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ အေထြေထြ
က်န္းမာေရး ေကာင္းသည္ဟု ယူဆပါသည္။အသည္းေရာဂါကို ဒိန္ခ်ဥ္ရည္ျဖင့္
ေရာေသာက္ျပီး အစာမေႀက၊ေလနာ၊၀မ္းကုိက္ေရာဂါတုိ ့ကို ေရေႏြးႀကမ္းအျဖစ္
ေသာက္သံုး၏။အရြက္အစိမ္းအညွစ္ရည္ကုိ ႀကက္ဆူဆီျဖင့္ေရာစပ္၍ မ်က္စိ
ေရာဂါအတြက္ မ်က္စိပတ္၀န္းက်င္တါင္ လိမ္းက်ံသည္

၂။ျပင္သစ္-အရြက္ကုိျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ သည္းေျခရည္မ်ားေစျခင္း၊အသည္းအား
တုိးေဆးအျဖစ္သံုး၏။

၃။အိႏၵိယ-အရြက္စိမ္းရည္ကို ဆီးလမ္းေႀကာင္းေရာဂါမ်ား၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါမ်ားအတြက္
အသံုးျပဳ၍ အရြက္ေျခာက္ကုိ ေရေႏြးႀကမ္းကဲ့သုိ ့ေသြးတိုးေရာဂါမ်ားအတြက္ေသာ္
လည္းေကာင္း ေသာက္သံုး၏။

၄။ဖိလစ္ပိုင္-မီးဖြားျပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အရြက္ျပဳတ္ရည္ကုိ ေရခ်ိဳးျခင္းျဖင့္ အေရ
ျပားေပၚရွိ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ကုန္စင္ေစသည္ဟု ယံုႀကည္သည္။

၅။ထိုင္းႏိုင္ငံ-အဖ်ားက်ေဆး၊ဆီးေဆး၊ဌက္ဖ်ားေဆး၊အေထြေထြေရာဂါကာကြယ္
ေဆးအျဖစ္သံုး၏။

၆။အေနာက္အိႏၵိယ-အစားစားလိုေသာစိတ္ျဖစ္ေပၚေဆး၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ဆီးေရာဂါ
ဌက္ဖ်ားေရာဂါေဆးမ်ားအျဖစ္ အသံုးျပဳ၏။ဂႏို၊ေညာင္းက်ေရာဂါမ်ားေပ်ာက္ကင္း
ရန္အသံုးျပဳ၏။


သူရဇၨမဂၢဇင္း ၂၀၁၃ ခုႏွစ္။ေမလ အတြဲ(၁၃) အမွတ္(၅)
စြမ္းထက္ေနာင္ေရးသားေသာ ႀကက္သဟင္းႏွင့္အသည္းေရာင္ေရာဂါမွ
ေကာက္နဳတ္ေဖာက္ျပခ်က္

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015