Facebook Page

Friday, December 14, 2012

အသည္းအားေဆးတစ္ခြက္

       
              ဒီေန ့ေခတ္မွာ အသည္းေရာဂါျဖစ္တဲ့သူေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာေနပါတယ္။
က်ေနာ္လည္း ဘီပုိ းက ရွိေနေတာ့ အသည္းအားေကာင္းဖုိ ့ေဆးေသာက္ေပးေနရပါတယ္။
ခု က်ေနာ္ ပံုမွန္ေသာက္ေနတဲ ့ ေဆးတစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။အဲဒါကို တင္ေပးမွာပါ။

၁။     ေဆးခါးႀကီးရြက္နည္းနည္း
၂။     မက္လင္ခ်ဥ္တစ္ျပား
၃။     ထန္းလ်က္အညိဳ ပံုမွန္ ၂ ခဲ(ခၽြတ္ေဆးမပါ)



           အဲဒီသံုးမ်ိဳးကို ၃ ရက္တစ္ခါေလာက္ ေျမအိုးနဲ ့ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးႀကိဳျပီးေသာက္ေပးပါ။
အသည္းအားေကာင္းေစပါတယ္။


အသည္းေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးဓာတ္စာမ်ား



အသည္းေရာဂါရွင္မ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးဓာတ္စာမ်ား

          လူသားေတြမွာ အသည္းရဲ ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ေတြဟာ လြန္စြာ မ်ားျပား 
ရႈပ္ေထြးလွပါတယ္။ေရာဂါႀကီးငယ္ေတြ ျဖစ္ခဲ့မယ္ဆုိရင္လည္း အသည္းလုပ္ငန္း
မ်ားပံုမွန္ျဖစ္ေစရန္ ဦးစြာ ကုသသင့္တယ္လုိ ့ ေဆးက်မ္းမွာ ညႊန္းဆိုထားပါတယ္။
အသည္းေရာဂါမ်ား မ်ားျပားလာတာနဲ ့အမွ် ကုသဖုိ ့ကုထံုးေဆး၀ါးမ်ားအျပင္
ဆုိင္ရာ ဆိုင္ရာေရာဂါမ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္ေသာ ဓာတ္စာအာဟာရမ်ား စားသံုး
တတ္ဖုိ ့လိုအပ္လွပါတယ္။ယခုစာအုပ္မွာ အသည္းေရာဂါုသည္မ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္
ေသာ ဓာတ္စာအာဟာရမ်ားကို ေဖာ္ျပထားလုိ ့စာဖတ္သူမ်ား အသံုးခ်ႏိုင္ႀက
ေစရန္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ေဆးက်မ္းမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္ထဲမွ အတိုခ်ဳပ္ပဲ
ေရးသားေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။       ဂ်ံဳႀကမ္း
          အသည္းေရာဂါသမားမ်ားအတ ြက္ ဂ်ံဳႀကမ္းကို ဓာတ္စာအေနနဲ ့စားႀကရင္
ဂ်ံဳေဟာင္းကုိ စားႀကဖုိ ့တုိက္တြန္းထားပါတယ္။အေထြေထြအားနည္းတဲ ့ ေရာဂါမ်ား
အတြက္လည္း သင့္ေတာ္ပါတယ္။ဂ်ံဳကို သႀကား၊သစ္သီးေျခာက္တုိ ့ႏွင့္ က်ိဳခ်က္ကာ
ႏြားႏို ့ျဖင့္ ပံုမွန္ေသာက္ေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးကို တိုးတက္ေစျပီး ႀကံ ့ခိုင္
ေစပါတယ္။

၂။       ဆန္ႀကမ္း
          အသည္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ ဆန္ေဟာင္းကုိ သာ အသံုးျပဳႀကဖုိ ့ ညႊန္
ျပထားပါတယ္။ဆန္ႀကမ္းဟာ အသည္းေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ သာမက အျခား
၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာ၊၀မ္းကိုက္၊ဖ်ားနာ၊၀မ္းခ်ဳပ္ စတဲ့ ၀မ္းဗိုက္ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္
လည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။

၃။       ႏွံစားေျပာင္း
          ႏွံစားေျပာင္းဟာ အစာကို အလြန္ေႀကလြယ္ေစလုိ ့၀မ္းဗုိက္နဲ ့ပတ္သက္တဲ့
ေရာဂါေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္ကို ႀကံ ့ခုိင္သန္မာေစျပီး ၀ါဇီကရဏ
အားမ်ားကိုလည္း တုိးတက္ေစပါတယ္။ႏွံစားေျပာင္း စားသံုးနည္းကေတာ့
ႏွံစားေျပာင္းကုိ အနည္းငယ္ေလွာ္ျပီး အမႈန္ ့ျပဳလုပ္ကာ ႏြားႏို ့၊သႀကား၊ ဂီးေထာပတ္
ေတြနဲ ့ ေရာေႏွာစားသံုးရင္ အလြန္အက်ိဳးျပဳတဲ ့အာဟာရတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
အားနည္းသူမ်ားအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။

၄။       ပဲေနာက္ (ခ) ပဲတီစိမ္း
          ပဲေနာက္ဟာ အလြန္အစာေႀကလြယ္ပါတယ္။သည္းေျခေဒါသကို ေကာင္းစြာ
ပယ္ေဖ်ာက္ႏိုင္လို ့ခႏၶာကိုယ္နဲ ့၀မ္းဗိုက္မွာ ျဖစ္တဲ ့ပူခ်စ္တဲ့ ေ၀ဒနာေတြကို ဖယ္
ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ဖ်ားနာျခင္းမ်ားအတြက္လည္း ပဲေနာက္ကို စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
အစာေျခခ်က္မႈကို လႈံေဆာ္ေပးျ႔ပီး အစာစားခ်င္စိတ္ကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
အသည္းေရာင္ေရာဂါ နဲ ့အျခားအသည္းေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ စိတ္ခ်စြာ အသံုးျပဳႏိုင္
ပါတယ္။

၅။       ပဲနီေလး (ပဲရာဇာ)
          ပဲနီေလးဟာ ေလ(၀ါတ)ကို တုိးပြားေစျပီး သည္းေျခေဒါသကို ေကာင္းစြာပယ္
ေဖ်ာက္ႏိုင္လုိ ့အသည္းေရာဂါ ၊ ေသြးေရာဂါ ၊ အေရျပားေရာဂါတုိ ့အတြက္ ထိိေရာက္
တဲ ့အာနိသင္ရွိပါတယ္။ေအးတဲ ့၀ီရိယရွိလို အပူႀကီးတဲ ့ေရာဂါ၊ အဖ်ားလြန္ေရာဂါမ်ား
မွာသံုးႏိုင္ပါတယ္။အျပန္အလွန္အေနနဲ ့ေအးေသာ သလိပ္လြန္ေသာ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့
အဆုတ္အေအးပတ္ျခင္း၊ နာတာရွည္ေခ်ာင္းဆုိး၊ေလးဖက္နာ၊အဆစ္ေရာင္၊ေရာဂါေတြ
မွာ အသံုးမျပဳသင့္ပါဘူး။

၆။       ပဲစင္းငံု
          အစာေႀကလြယ္ျပီး သည္းေျခေဒါသကို အထူးႏိုင္နင္းလုိ ့ သည္းေျခေဒါသေႀကာင့္
ျဖစ္တဲ့ အသည္းေရာင္ေရာဂါ နဲ ့အျခားေသာ အပူလြန္ေရာဂါေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။
ပဲစင္းငံုကို ပံုမွန္မွီ၀ဲသံုးစြဲရင္ သည္းေျခငါးမ်ိဳးမွာပါတဲ ့ ရဥၨက သည္းေျခကိုတုိးပြားေစလို ့
အသားအေရရဲ ့အေရာင္အဆင္းကို လွပေစျပီး ၊ လြန္စြာလည္း အာဟာရ ျဖစ္ေစပါတယ္။

၇။       ႀကက္ဟင္းခါးသီး
          ပူေသာ ၀ီရိယသတၱိ ရွိလုိ ့အသည္းနဲ ့ပတ္သက္တဲ ့အေအးေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ အသည္းအဆီဖံုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ လိပ္ေခါင္း၊ ေသြးစုနာ၊ ၀ဲ၊ယားနာ၊ အေရျပားေရာဂါ၊မႈိစြဲနာ ၊အသည္းေရာင္၊အသား၀ါတုတ္ပို း၊ သန္ပုိးတြယ္ျခင္း၊နာတာရွည္ အရိုးအဆစ္ေရာဂါ၊ ဒူလာေရာဂါ ေတြမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

         အထက္ပါစားစရာမ်ားကေတာ့ ဦးစားေပးစားသံုးသင့္တဲ ့စားစရာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
အသည္းေရာင္ေရာဂါ အသည္းေရာဂါမ်ားႏွင့္ ရုိးရာေဆးပညာ(ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္း) စာအုပ္ ေဖာ္ျပထားခ်က္မ်ားစြာထဲမွ ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပထားတာပါ။

ေရးသားသူ

ဦးခင္၀င္း
၂၄ လက္မ ပိုက္လိုင္းဗဟုိစခန္း
အခ်ိန္---၁၄-၁၂-၁၂(ည-၀၇း၄၆)




Saturday, November 17, 2012

ပါစကေတေဇာ ေခၚ ၀မ္းမီး - ၂

          ဂဟဏီကုိ ၀မ္းမီးလုိ ့ဘာသာျပန္ႀကပါတယ္။ အမွန္မွာ ကမၼဇကံစြမ္းရည္ျဖင့္ စတင္ျဖစ္ေပၚ
ျပီး ဂုဏ္အရွိန္သံုးပါးနဲ ့ ျပည့္စံုတဲ ့ စြမ္းရည္ပဲျဖစ္ပါတယ္။   ထုိအရွိန္စြမ္းရည္    တည္ရွိတဲ့ေနရာက
အေႀကာေခြအတြင္းမွာ ျဖစ္ေနလုိ ့တည္ေနရာကို အေႀကာင္းျပဳျပီး ၀မ္းမီးလုိ ့ေခၚပါတယ္တဲ့။ ၀မ္းမီး
မွာ စြမ္းရည္သံုးရပ္ ရွိပါတယ္။

(က)     မွ်တစြာ ေႀကက်က္ျခင္း
(ခ)      တစ္ဘက္စြန္းမေရာက္ အပိုအလိုမရွိပဲ ထုတ္လုပ္ ႏိုင္ျခင္း။
(ဂ)      ထုတ္လုပ္ျပီးသမွ် ဓာတ္ႀကီး ခုႏွစ္ပါးမွာ အညစ္အေႀကးကင္းစင္ျပီး အပိုအလိုမရွိ မွ်တစြာျဖစ္
           ေနရပါမယ္။လူသားတစ္ေယာက္ရဲ ့ဘ၀ကုိ မြမ္းမံတည္ေဆာက္ေပးေနတဲ ့၀မ္းမီး၊ဓါတ္မီး၊ခုခံ
           အားစြမ္းရည္ ေကာင္းေနသေရြ ့ႀသဇာဓာတ္ အျပည့္အ၀ပါတဲ့ အစာ၊အာဟာရေတြကို လည္း
           စားသံုးေနရင္ က်န္းမာမယ္၊အသက္ရွည္မယ္ ၊အႏၱရယ္ကင္းလြတ္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။

          ထို၀မ္းမီးရဲ ့ စြမး္ရည္ကို ျမန္မာ့ရုိးရာတစ္ေလ်ာက္လံုးမွာ ၀မ္းတစ္လံုးေကာင္း ေခါင္းမခဲ ဆုိတဲ ့
စကားနဲ ့လမ္းညႊန္ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ထိုလမ္းညႊန္ခ်က္မွာ လြန္စြာနက္ရႈိင္းျပီး၊ တန္းဖုိးလည္း မျဖတ္
ႏိုင္ပါ။
          ၀မ္းမီးနဲ ့ဂဟဏီအေႀကာင္းကို စာအုပ္ထဲမွာ ယခုလုိပဲ ထပ္ျပီးရွင္းထားပါေသးတယ္။

          ၀မ္းမီး ႏွင့္ ဂဟဏီ

          ျမတ္ဗုဒၶ သည္ ၀မ္းမီးကို ဂဟဏီဟု သံုးစြဲေတာ္မူခဲ့ပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္မွာ အသက္ ရဲ ့တည္ရာ
ျဖစ္တဲ ့ဓာတ္ႀကီးရွစ္ပါးတုိ ့ကို ထုတ္လုပ္ေဆာင္ရြက္ေပးေနတဲ ့အပူရွိန္တစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေဆးက်မ္းမွာေတာ့ (ပါစက+ အဂၢိ) ပါစကဂၢိ ေႀကက်က္ေစတတ္ေသာ မီးလုိ ့သံုးႀကပါတယ္။အဲဒါ
ေႀကာင္ ့ဂဟဏီ ဆုိတဲ ့စကားဟာ ပါစကေတေဇာ ပါစကမီး ၀မ္းမီး စတာေတြနဲ ့အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေဆးက်မ္းမွာ ျပဆုိထားတာက ကုသာသကေတေဇာ ဟုေခၚတဲ ့၀မ္းမီးဟာ အစာအိမ္ရဲ ့ေအာက္ဘက္
ခ်က္ရဲ ့ဘယ္ဘက္ လက္ေလးသစ္အကြာမွာ ရွိတဲ့ စႏၵမ႑လ လိုေခၚတဲ့ အေႀကာေခြအတြင္းမွာရွိတဲ့
သူရိယ မ႑လဆုိတဲ ့အေႀကာေခြ အလယ္မွာ ရွိတယ္လို ့ဆုိပါတယ္။လူဘ၀မွာ မဓာနက်တဲ့ သည္း
ေျချဖစ္ျပီး ပါစကသည္းေျခ လို ့လည္း ဆုိပါတယ္။
          အဖြင့္စကားမွာေတာ့ ဒီလုိဆုိထားပါတယ္။
          လေနႏွစ္စင္း၊ ေႀကာေခြတြင္၌ ထြန္းအိမ္မွန္၊မီးသ႑ာန္သို ့၊တည္ဟန္၀မ္းမီး၊ ရွိထျပီးကာ၊
ထိုမီးနွင့္သား၊စာသစ္အိမ္၌၊ ပမာမုေယာ၊ ပါစေကာဟု၊ ေခၚေသာသည္းေျခ၊ ရပ္တည္ေနလ်က္၊
စားေလသမွ်၊ အာဟာရကို၊ မြမြညက္ေႀက၊ ခ်က္၍ေခ်ျခင္း၊ တစ္ေထြထုိမွ၊ စားသမွ်ကို၊ ရသတစ္
သြယ္၊ က်င္ႀကီးငယ္ဟု၊ သံုးသြယ္ခြဲေ၀၊ က်န္ေလးေထြေသာ၊ သည္းေျခတုိ ့အား၊ ေက်းဇူးပါ၍ ၊ဆင့္
အားေထာက္ကူ၊ သက္ေစာင့္ဟူသည္၊ မူရင္းမဓာန၊ ပါစကသည္၊ ကမၼေႀကာင္းခံသတည္း၊
လို ့ဆုိထားပါတယ္။ပါစကေတေဇာ ေခၚ ၀မ္းမီးဟာ မဓာနက်က်တည္ေနပါတယ္။ရဥၥက သည္းေျခ
ကေတာ့ ေသြးမွာတည္ေနျပီး ေသြးသား သန္ ့ရွင္းမႈ ႀကည္လင္မႈ အားရွိမႈေတြကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
သာဓကသည္းေျခကေတာ့ ႏွလံုးမွာ တည္ေနျပီး ႏွလံုးအာရံုေႀကာ ဦးေဏွာက္အသိဥာဏ္ စသည္
တုိ ့ကို ျဖစ္ေပၚ ႀကည္လင္ေစတတ္တဲ ့ တာ၀န္ကို ထမ္းေဆာင္ပါတယ္။   
         ေလာစကသည္းေျခ၊ ဘာစကသည္းေျခ၊ ရဥၥက သည္းေျခ၊ သာဓကသည္းေျခ စတဲ့
သည္းေျခေလးမ်ိဳး တုိ ့ကုိ အားရွိထက္ျမက္ေစရန္နဲ ့ေဆာင္ရြက္ေနရတဲ ့တာ၀န္ေတြကို ျပည့္၀
ေနေစရန္အတြက္ ၀မ္းမီး ေခၚ ပါစကသည္းေျခ ကို ျပဳျပင္ေပးရပါမယ္လုိ ့ျမတ္ဗုဒၶ က ေဟာခဲ့ပါ
တယ္။ပါစကေတေဇာ သည္လည္း ကမၼေတေဇာကေန ေျပာင္းလဲလာျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ကမၼေတ
ေဇာဆိုသည္မွာလည္း လူ ့ဘ၀အစ ပဋိသေႏၶ အခါ ကပင္ ဦးေဆာင္တည္ေဆာက္ေပးေနတဲ့
ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေနပါတယ္။လူသားကို ေမြးဖြားျပီးခ်ိန္မွစျပီး ပါစကေတေဇာ ဟာ စားသမွ်အာဟာ
ရတုိ ့ကို စတင္ခ်က္ခဲ့တာဟာ ေသသည့္တုိင္ေအာင္ ျဖစ္ပါတယ္။လူ ့စြမ္းရည္ျဖစ္တဲ ့ အႀကည္ဓာတ္
ေျခာက္ပါးကို ဆက္လက္အားျပဳေပးတာကေတာ့ အာဟာရပင္ ျဖစ္ပါတယ္။အဲတာေႀကာင့္ ျမတ္
ဗုဒၶက အာဟာရသမုဒေယာ ရူပသမုေယာ အာဟာရရဲ ့အေႀကာင္းေႀကာင့္ ရုပ္ႀကီးတည္ေနတယ္
လို ့ေဟာႀကားေတာ္မူခဲ့ပါတယ္။
          ဒါေႀကာင့္မုိ ့လည္း အင္မတန္အေရးႀကီးတဲ ့အာဟာရကို စားရရင္ျပီးေရာ ဗိုက္ျပည့္ရင္
ျပီးေရာ သေဘာမထားႀကပဲ၊ ေႀကက်က္လြယ္ ျပီး တစ္ဘက္စြန္း သုိ ့မေရာက္တဲ့အာဟာေတြကို
မွ်တစြာ ျဖည့္တင္းႀကဖုိ ့အထူးလိုအပ္လွပါတယ္။

၀မ္းမီးကို ေစာင့္ေရွာက္ဖုိ ့အတြက္ ၀မ္း နဲ ့အခါး ဆက္စပ္မႈကို ဆက္လက္ေရးသားသြားပါ့မယ္။
 
 
          

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015