Facebook Page

Saturday, July 20, 2013

ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈမ်ား

ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈ


 ႀကက္သဟင္းပင္၏ ေဆးဖက္၀င္မႈမ်ားကုိ  က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာနမွထုတ္ေ၀ေသာ လက္ေတြ ့ အသံုးခ်ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ားေပါင္းခ်ဳပ္ စာအုပ္၌ ေအာက္ပါအတုိင္း ေဖာ္ျပထားပါသည္။

ပံုသ႑ာန္
          ပင္မတ္ ခ်ံဳပင္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။၁-၇ ေပအထိျမင့္သည္။အရြက္မွာ ရြက္လႊဲထြက္သည္။အရြက္မွာ ငွက္ေမႊးရြက္ေပါင္း ျဖစ္သည္။အပြင့္မွာ ေသးငယ္သည္။အေရာင္မွာ လိေမၼာ္ေရာင္။ရိုးတံကပ္ျပီး အပြင့္ပြင့္သည္။အသီးမွာ ညွာတံမဲ့သည္။

ေပါက္ေရာက္ပံု

          စားသံုးပင္အျဖစ္ ေနအိမ္ျခံ၀င္း မ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႀကသည္။ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံ ့အျပားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႀကသည္။ မေရွာ့ရြက္ပင္ႏွင့္ မိ်ဳးရင္းတူေသာေႀကာင့္ အပင္ပံုသ႑ာန္လည္း ဆင္တူရုိးမွား  ျဖစ္ပါသည္။

အသံုးျပဳသည့္ အစိတ္အပိုင္းမွာ အရြက္၊ အျမစ္။

အာနိသင္

          အရြက္မွာ ေအး၏။ခ်ိဳေသာ အရသာရွိ၏။ေလလမ္းကို ေျဖာင့္၍ ၀မ္းမီးကုိေတာက္ေစ၏။  
 ပိုးနား၊ အဆိပ္နာကုိ ႏိုင္၏။ကိုယ္ပူနာႏွင့္ သင့္၏။အသည္းေရာဂါမ်ားႏွင့္ အထူးသင့္ေလ်ာ္၏။

အသံုးျပဳပံု

          ႀကက္သဟင္းရြက္အား ဟင္းခ်ိဳခ်က္၍ လည္းေကာင္း၊ ေႀကာ္ခ်က္စားျခင္း
အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္ လည္းေကာင္း ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ စားသံုးႀကသည္။
          ႀကက္သဟင္းျမစ္ကို ေသြးေသာက္ျခင္း၊ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေသြးတုိးကုိ
က်ေစပါသည္။ ႏွလံုးတုန္၊ ရင္တုန္ျခင္း ကုိသက္သာေစပါသည္။
   အဆိပ္ရွိေသာ ပိုးမႊားမ်ား ကိုက္ခံရပါက ႀကက္သဟင္းျမစ္ကို ေသြးလိမ္းႏိုင္ပါသည္။
ႀကက္သဟင္းျမစ္ကုိ ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ ေသြးလိမ္းပါက ႀကက္သမာႏွင့္ အဖုအက်ိတ္၊အနာေပါက္ေရာဂါ မ်ားကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။   ႀကက္သဟင္းအရြက္ကုိ ဟင္းခါးခ်က္ေသာက္၍ 
လည္းေကာင္း သံုးပံုတစ္ပံုႀကြင္းျပဳတ္ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ လည္းေကာင္း အဖ်ားေရာဂါကို သက္သာေစပါသည္။အဖ်ားက်ေစပါသည္။ ႀကက္သဟင္း ပဥၥငါးပါးကုိ သံုးပံုတစ္ပံု
ႀကြင္း က်န္ေအာင္ ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသည္းေရာင္ အသား၀ါေရာဂါကုိ သက္
သာေစပါသည္။ႀကက္သဟင္းရြက္ ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္လည္း စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

          ရႈေတာ္မူေဆးအဘိဓာန္၌ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ ေအာက္ပါအတုိင္းျဖစ္ပါ
သည္။
          ႀကက္သဟင္းရြက္သည္ ပူ၏။ခ်ိဳေသာ အရသာရွိ၏။၀မ္းမီးကို ေျဖာင့္ေစ
တတ္၏။ပုိးနား၊အဆိပ္နာ တုိ ့ကို ႏိုင္၏။ကိုယ္ပူနာႏွင့္သင့္၏။အထူးသျဖင့္ ၎အျမစ္ကို 
လက္တဆစ္ျဖတ္၍ ဆန္ေဆးရည္နွင့္ ေသြးျပီး ႀကက္သမာနာကုိ သုတ္လူးလွ်င္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစတတ္၏။ ေသြးကုိ ေႀကေစတတ္၏။ေျမြ
ဆိပ္ကင္းဆိပ္ စေသာ အဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကို လ်င္ျမန္စြာ ပယ္ႏိုင္၏။

ပါ၀င္ေသာ ဓါတုဓာတ္မ်ား

          အပင္တြင္ပါ၀င္ေသာ ဓာတုေဗဒဓာတ္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေဆး၀ါးအျဖစ္ အသံုး
ျပဳႏိုင္မႈကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခဲ့ပါသည္။ႀကက္သဟင္းပင္၏ အရြက္၊ပင္စည္၊အျမစ္တို ့
တြင္ အလြန္အစြမ္းထက္ေသာ ေအာက္ပါဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္၏။

          Lignans,glycosides,Fluorides,Ellagitannins,Phenylpropanoids,Ar
Abinogalactan.

ႀကက္သဟင္းကုိ လက္ေတြ ့စမ္းသပ္သုေတသနျပဳမႈမ်ား

၁။       ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းကုိ စမ္းသပ္ခ်က္

          ဆီးလမ္းေႀကာင္းတြင္ ေက်ာက္တည္မႈအျဖစ္မ်ားဆံုးသည္ ကယ္စီယမ္
ေအာက္ဆီလိတ္ေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္သည္။ဆီးလမ္းေႀကာင္းအတြင္းတြင္ အမ်ိဳး
အစားမတူ ကြဲျပားေသာ ေက်ာက္တည္မႈမ်ား ရွိႏိုင္ပါသည္။ဆီးအတြင္း ေက်ာက္မ်ား အစိုင္အခဲ ျဖစ္ေပၚမႈသည္ ဓာတ္ဆားအမ်ိဳးမ်ိဳး ဖြဲ ့စည္းမႈေႀကာင့္ျဖစ္
၏။ႀကက္သဟင္းျဖင့္ ဆီးအိမ္ထဲ၌ ကယ္စီယမ္ ေအာက္ဆီလိတ္ ေက်ာက္မ်ားရွိ
ေသာ ႀကြက္မ်ားကို စမ္းသပ္ခဲ့ပါသည္။ႀကက္သဟင္း အဆီအႏွစ္ ၅ မီလီဂရမ္ ကို ၃၀ရက္ 
တုိက္ေကၽြးခဲ့ရာ ႀကီးေသာ ေက်ာက္မ်ားေသးငယ္၍ ေသးေသာေက်ာက္
မ်ား ေပ်ာ္က်ေစေႀကာင္း ၂၀၀၆ ခုႏွစ္တြင္ ဘရာဇီး ႏိုင္ငံ၌ စမ္းသပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။

ႀကက္သဟင္းပင္ကုိ ေဆးဖက္၀င္အပင္အျဖစ္အသံုးျပဳႏိုင္မႈ

          ၁။       ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္ကို ေပ်ာ္က်ေစျခင္း၊
ေက်ာက္မ်ားထပ္မတည္ရန္ ကာကြယ္ျခင္း(expels stones)

          ၂။       ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္း လုပ္ေဆာင္မႈကုိ ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးျခင္း၊
ေက်ာက္ကပ္ကို အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္၍ ေက်ာက္ကပ္လုပ္
မႈ အရည္အခ်င္းေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ခႏၶာကုိယ္အတြင္း အရည္မ်ားမွ်တေစျခင္း
သန္မာမႈရွိေစျခင္း(supports kidneys)

          ၃။       ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ယူရစ္အက္စစ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္သည့္ျပင္ ဆီး
ပိုသြားေစ၏။
          ၄။       ကုိက္ခဲနာက်င္မႈ ေပ်ာက္ေစျခင္း
          ၅။       အသည္းကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ျခင္းကာကြယ္၍ အသည္းသန္
မာေစျခင္း၊အရည္မ်ားအခ်ိဳးမွ်တျခင္း၊အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္ျခင္း(အသည္းအင္
ဇို္င္း ဇီ၀ဓာတ္ကူပစၥည္းမ်ား မွ်တမႈျဖစ္ေစျခင္း
          ၆။       အသည္းကုိ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစျခင္း
          ၇။       ေတာင့္တင္းျခင္း၊တက္ျခင္း ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း
          ၈။       ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း
          ၉။       ဗိုင္းရပ္ိုးမ်ားျဖစ္ေသာ အသည္းေရာင္အသား၀ါ ေအ၊ဘီ၊စီ ေရယုန္
ေရာဂါႏွင့္ ခုခံအားက်ဆင္းမႈ။ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားကို ေသေစျခင္း
          ၁၀။     အစာေႀကျခင္း
          ၁၁။     ေသြးထဲတြင္ သႀကားဓာတ္ေလ်ာ့ေစျခင္း
          ၁၂။     ေသြးဖိအားေလ်ာ့ေစျခင္း၊ေသြးတိုး ကိုလက္စထေရာေလ်ာ့ေစျခင္း
          ၁၃။     ဗက္တီးရီးယားပိုးမ်ားကို ေသေစျခင္း။

သုေတသနျပဳမႈအရ အေထာက္အထားျပည့္စံုေသာ အသံုးျပဳႏိုင္မႈမ်ား

၁။နာက်င္ကိုက္ခဲမႈေပ်ာက္ေစျခင္း
၂။ဗက္တီးရီးယားေရာဂါပိုးဆန္ ့က်င္ျခင္း
၃။အသည္းအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၄။အနာျဖစ္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၅။ေက်ာက္ကကပ္ေက်ာက္တည္မႈ ဆန္ ့က်င္ျခင္း
၆။ဌက္ဖ်ားကာကြယ္ျခင္း
၇။အသည္းကလာပ္စည္း ဆဲလ္ မ်ားကိုကာကြယ္ျခင္း
၈။ေရာဂါပုိးဆန္ ့က်င္ျခင္း
၉။ဆီးသြားေစျခင္း
၁၀။အားတုိးေဆး၊အသည္းအားတိုးေဆး၊အစာေႀကေဆး၊အသည္းကာကြယ္ျခင္း
သန္မာေစျခင္း၊ေသြးတုိးေရာဂါ၊ကိုလက္စထေရာက်ေစျခင္း


ကမၻာတ၀န္း ႀကက္သဟင္းကုိ အသံုးျပဳမႈမ်ားမွာေအာက္ပါအတုိင္းျဖစ္ပါသည္။

၁။ဂ်ပန္-ႀကက္သဟင္းအေျခ ာက္ပဥၥငါးပါးကုိ ျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ အေထြေထြ
က်န္းမာေရး ေကာင္းသည္ဟု ယူဆပါသည္။အသည္းေရာဂါကို ဒိန္ခ်ဥ္ရည္ျဖင့္
ေရာေသာက္ျပီး အစာမေႀက၊ေလနာ၊၀မ္းကုိက္ေရာဂါတုိ ့ကို ေရေႏြးႀကမ္းအျဖစ္
ေသာက္သံုး၏။အရြက္အစိမ္းအညွစ္ရည္ကုိ ႀကက္ဆူဆီျဖင့္ေရာစပ္၍ မ်က္စိ
ေရာဂါအတြက္ မ်က္စိပတ္၀န္းက်င္တါင္ လိမ္းက်ံသည္

၂။ျပင္သစ္-အရြက္ကုိျပဳတ္ေသာက္လွ်င္ သည္းေျခရည္မ်ားေစျခင္း၊အသည္းအား
တုိးေဆးအျဖစ္သံုး၏။

၃။အိႏၵိယ-အရြက္စိမ္းရည္ကို ဆီးလမ္းေႀကာင္းေရာဂါမ်ား၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါမ်ားအတြက္
အသံုးျပဳ၍ အရြက္ေျခာက္ကုိ ေရေႏြးႀကမ္းကဲ့သုိ ့ေသြးတိုးေရာဂါမ်ားအတြက္ေသာ္
လည္းေကာင္း ေသာက္သံုး၏။

၄။ဖိလစ္ပိုင္-မီးဖြားျပီး အမ်ိဳးသမီး မ်ား အရြက္ျပဳတ္ရည္ကုိ ေရခ်ိဳးျခင္းျဖင့္ အေရ
ျပားေပၚရွိ ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ကုန္စင္ေစသည္ဟု ယံုႀကည္သည္။

၅။ထိုင္းႏိုင္ငံ-အဖ်ားက်ေဆး၊ဆီးေဆး၊ဌက္ဖ်ားေဆး၊အေထြေထြေရာဂါကာကြယ္
ေဆးအျဖစ္သံုး၏။

၆။အေနာက္အိႏၵိယ-အစားစားလိုေသာစိတ္ျဖစ္ေပၚေဆး၊ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ဆီးေရာဂါ
ဌက္ဖ်ားေရာဂါေဆးမ်ားအျဖစ္ အသံုးျပဳ၏။ဂႏို၊ေညာင္းက်ေရာဂါမ်ားေပ်ာက္ကင္း
ရန္အသံုးျပဳ၏။


သူရဇၨမဂၢဇင္း ၂၀၁၃ ခုႏွစ္။ေမလ အတြဲ(၁၃) အမွတ္(၅)
စြမ္းထက္ေနာင္ေရးသားေသာ ႀကက္သဟင္းႏွင့္အသည္းေရာင္ေရာဂါမွ
ေကာက္နဳတ္ေဖာက္ျပခ်က္

Wednesday, February 20, 2013

HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးဆိုင္ရာအတြက္ ကမၻာ့ရုိးရာေဆးပညာသံုး တြဲဖက္ကုထံုးမ်ား


HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးဆိုင္ရာအတြက္ ကမၻာ့ရုိးရာေဆးပညာသံုး
တြဲဖက္ကုထံုးမ်ား

ရိုးရာေဆးပညာဟာ   ႀကီးက်ယ္ခမ္းနားေသာ ဂုဏ္မ်ားႏွင့္   ျပည့္စံုေနပါတယ္။    ထို ့ေႀကာင့္
လည္း ရိုးရာေဆးပညာမွာ အျခံအရံေဆးပညာရပ္အေပါင္း မ်ားစြာပါရွိေနပါတယ္။ထုိအျခံအရံ
ေဆးပညာရပ္မ်ားထဲမွ HIV,AIDS ေရာဂါကုထံုးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳမည့္ တြဲဖက္ကုထံုး
မ်ားကို ေရြးခ်ယ္အသံုးျပဳပါက ပိုမုိထိေရာက္ျမန္ဆန္သည့္ အက်ိဳးအာနိသင္မ်ားကုိ ရရွိေစႏိုင္မွာ
ျဖစ္ပါတယ္။
          ထုိတြဲဖက္ကုထံုးမ်ား၏ ရည္ရြယ္ခ်က္မွာလည္း  ခႏၶာကုိယ္၏  ခုခံစြမ္းအားကို တုိးတက္ေစ
ရန္ပင္ ျဖစ္ပါတယ္။တြဲဖက္ကုထံုးမ်ားကို ေပါင္းစပ္က်င့္သံုးျခင္းျဖင့္ HIV,AIDS ေရာဂါအေပၚ ကုထံုး
ဆင္မႈ၌ လည္းေကာင္း၊ ထိေရာက္မႈအာနိသင္ ပိုမုိရရွိေစေရး၌ လည္းေကာင္း၊ ကုထံုးသေဘာတရား
က်ယ္ျပန္ ့ေစမႈ၌ လည္းေကာင္း၊ေရာဂါ၏ တုိးတက္မႈကို ဟန္ ့တားေစရာ၌ လည္းေကာင္း၊ ေရာဂါ၏
ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစမႈ ပိုမုိျမန္ဆန္ေရး၌ လည္းေကာင္း၊  တြဲဖက္ကုထံုးတစ္ခုစီ၏   သီးျခားစြမ္းရည္
အားသာခ်က္မ်ားအရ လည္းေကာင္း စသည့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကို ရရွိေစႏိုင္ပါသည္။
          ခုခံအားက်ေရာဂါအတြက္ တြဲဖက္အသံုးျပဳသင္သည့္ ကုထံုးမ်ား
၁။       သဘာ၀ကုထံုး
၂။       ေယာဂကုထံုး
၃။       ယံုႀကည္ျခင္းကုထံုး
၄။       အပ္စိုက္ကုထံုး
၅။       ဖိအားသံုးကုထံုး
၆။       ဇံုနယ္(ေခၚ) ကမၼဇတံု ့ျပန္မႈသံုးကုထံုး
၇။       အႏွိပ္ကုထံုး
၈။       ဇီ၀ျပန္ေကၽြးကုထံုး
၉။       ရန ံံ့ကုထံုး
၁၀။     သံလိုက္စက္ကြင္ကုထံုး
၁၁။     တိုက္ိခ်ိခၽြမ္္ကုထံုး
၁၂။     ရိုဖင္းကုထံုး၊အရုုိးဆိုင္ရာကုထံုး၊ေက်ာရိုးမႀကီး ႏွိပ္နယ္ကုထံုး
၁၃။     ေရခီကုထံုး
၁၄။     အေရာင္ကုထံုး
၁၅။     ပန္းကုထံုုး
၁၆။     စမကုထံုး စသည့္ တြဲဖက္ကုထံုးမ်ားကို အသံုးျပဳ၍ ရႏိုင္ပါသည္။



Sunday, February 10, 2013

ဆႏြင္း

ဆႏြင္း


        စင္စစ္ နႏြင္း၏ မူလရုိးရာဆုိင္ရာ အေခၚအေ၀ၚ မွာ ဆႏြင္းျဖစ္၏။အဆိုပါဆႏြင္း၏
မူလရင္းျမစ္မွာ ဆန၀ ဟူသည့္ ေ၀ါဟာရပင္ျဖစ္၏။ ဆသည္ ၆ ၊    န၀သည္ ၉ ဂဏာန္း
ျဖစ္၏။    ထို ့ေႀကာင့္   ဆန၀၏    အဓိပၸာယ္မွာ    ၉၆ ျဖစ္၏။    ၉၆ သည္ ၉၆ ပါးေသာ
 ေရာဂါတို ့ကုိ ရည္ညႊန္းပါသည္။
        ဆႏြင္းဟူသည္ ေ၀ါဟာရ အတိတ္နမိတ္ေဆာင္ျပီး စတင္ျပဳပၸာဒ္ကတည္းက  ၉၆
ပါးေသာ ေရာဂါတုိ ့ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစမည့္ အဓိပၸာယ္ လည္းျဖစ္ပါသည္။ဆႏြင္းသည္
ေ၀ါဟာရ သာမက အႏွစ္သာရ အဓိပၸာယ္အရပါ အမွန္တကယ္ ၉၆ ပါးေသာ ေရာဂါတုိ ့
ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္သည့္ သတၱိလည္း အျပည့္အ၀ရွိေနျခင္းျဖစ္ပါသည္။

        ျမန္မာ့ရိုးရာ ထံုးတမ္းစဥ္လာတြင္ ဆႏြင္းကို လူသားတို ့စတင္ေမြးဖြားရာ မူလျဖစ္
သည့္ မီးေနခန္းမွ သည္ ေနာက္ဆံုး အသိခက္၍ ကုစားရမလြယ္ကူေသာ ေရာဂါႀကီး၊
ေရာဂါလြန္၊ေရာဂါဆံုးမ်ားအား ကုသေပးရသည့္ ေဆး၀ါးမ်ားအထိ ဆႏြင္းသည္ အေရး
ပါေသာ အဓိက အခန္းက႑မွပါ၀င္ရေလသည္။

        ေန ့စဥ္ ဟင္းလ်ာခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္လည္း ဆႏြင္းသည္ မပါမျဖစ္ပါ၀င္ေနေလ
သည္။အသားငါးမ်ားအား ဆား၊ဆႏြင္းျဖင့္နယ္၍ ထားပါက ႀကာႀကာ     အထားခံျပီး 
သားငါးအပုပ္ဓါတ္ အညွီဓါတ္ကိုလည္း ႏိုင္နင္းေပသည္။ဆားဆႏြင္းနယ္၍ ႀကပ္တင္
ထားပါကလည္း အာဟာရမေလွ်ာ့ပဲ တာရွည္အထားခံပါသည္။ဆႏြင္းသည္ အသားငါး
စသည့္ ရုပ္၀တၳဳတို ့ကို မပ်က္စီးေအာင္ထိန္းထားႏိုင္ေႀကာင္း ေတြ ့ရွိရသျဖင့္ အသက္
ရွင္ေနေသာ လူသားတို ့က်န္းမာေရး အသက္ရွည္ေရးအတြက္ မည္မွ်အထိအက်ိဳးျပဳ
မည္ကို ခန္ ့မွန္းႀကည့္ရံုျဖင့္ သိႏိုင္ပါသည္။ အပုပ္ဓါတ္သည္ လူသားတုိ ့၏ ကိုယ္တြင္းရွိ
ေရာဂါၾကြင္းေဆြးၾကြင္း၊အစာႀကြင္း၊ဓါတ္ၾကြင္း၊မလၾကြင္း တို ့ေႀကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာရသည့္
အျပစ္ျပဳ အေျခအေနတစ္ရပ္ ျဖစ္၏။ အပုပ္ဓါတ္၏ ျဖစ္စဥ္မွာ သက္ရွိအရာသတၳဳတစ္
ရပ္သည္ ဇီ၀ိတ ေစာင့္ေရွာက္မႈ ကင္းသြားသည္ႏွင့္ တစ္ျပိဳင္နက္ တျဖည္းျဖည္းပုပ္သုိး
ေဆြးေျမ့ သြားရ၏။ထိုအပုပ္ဓါတ္ၾကြင္းအခိုးတို ့ကုိ ႏိုင္နင္းရန္ဆႏြင္းကိုေသာက္သံုးၾကရ
ပါသည္။ထို ့ေႀကာင့္ ငါးပိ ခ်က္ရာတြင္လည္း အပုပ္ကို သတ္ရန္ ဆႏြင္းကို ထည့္သြင္း
ရပါသည္။

        ေရွးျမန္မာအမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ ဆႏြင္းကို အထူးႏွစ္သက္သံုးစြဲခဲ့ႀကပါသည္။အပ်ဳိ
ေဖာ္မ၀င္မီကပင္ ဆႏြင္းကုိ ေသာက္မ်ိဳခဲ့ႀက၏။ ထို ့ေနာက္ လစဥ္ ဓမၼတာကိစၥအတြက္
လည္း သံုးႀက၏။မီးဖြားသည့္ ကိစၥတြင္လည္း ငါးဆယ္သား၊  တစ္ပိသာ ကုန္ေအာင္ပင္
စားေသာက္ခဲ့ႀက၏။   မီးဖြားျပီးေနာက္    မီးေနရာတြင္    လည္းေကာင္း   ၊ေသြးၾကြင္း
 မီးၾကြင္း ကင္းစင္၍ ေသြးသန္ ့ေသြးၾကည္ေစရန္ ေသြးရင့္က်က္ေစရန္အတြက္လည္း 
ဆႏြင္းကုိစားေသာက္ၾက၏။လိမ္းလည္း လိမ္းၾက၏။

        ထို ့ေႀကာင့္ ေသြးသားၾကည္လင္လန္းဆန္းေသာ ပ်ိဳေမတုိ ့၏ က်န္းမာေသာ
 လူ ့ဘ၀ကုိ ပိုင္ဆိုင္လုိပါက ဆနြင္းကိုသာ နည္းလမ္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ အသံုးျပဳၾကပါဟု တုိက္တြန္း
လုိပါသည္။ ေရွးေခတ္က ျမန္မာ့ဆိုရိုးတြင္တစ္သားေမြးတစ္ေသြးလွ ဟု ဆိုခဲ့ၾကျခင္း
လွ်ိဳ ့၀ွက္ခ်က္မွာ ဆႏြင္းပင္ျဖစ္ပါသည္။

        ယေန ့ေခတ္တြင္ အမ်ိဳးသမီးအမ်ားစုသည္ ေဆးသိပၸံပညာ၊ေဆးသုေတသန၊
ေဆး၀ါးတို ့၏ ထုတ္လုပ္မႈေကာင္းမြန္မႈ၊လွပမႈတုိ ့ကို အထင္ႀကီးကာ သံုးစြဲႀက၏။အဆို
ပါ ေခတ္သစ္ေဆး၀ါးတုိ ့ကို ထုတ္လုပ္သည့္ ကုမၸဏီႀကီးမ်ားကိုလည္း အထင္ႀကီးႀက၏
အ၀င္ဆုိးေသာ၊အန ံံ့ဆိုးေသာ ဆႏြင္းကို ပစ္ပယ္လိုက္ႀကေတာ့၏။

        ယေန ့ေခတ္တြင္ အရြယ္သံုးပါးစလံုးတြင္ မီးယပ္သားဖြားေရာဂါမ်ားလြန္စြာထူ
ေျပာေန၏။အသက္အတန္ငယ္ႀကီးလာေသာ အမိ်ဳးသမီးမ်ားတြင္ သားအိမ္ႏွင့္မိ်ဳးပြား
အဂၤါဆုိင္ရာ ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္လာျခငး္ပင္ျဖစ္၏။ထုိ ့သုိ ့ျဖစ္လာရျခင္းကို စဥ္းစားႀကည့္
ပါက လစဥ္ ေသြးဆင္းရာတြင္ ကုန္စင္ေအာင္ မဆင္းဘဲ၊ေသြးထဲတြင္ ေသြးႀကြင္း၊မလ
ႀကြင္း၊ေဆးႀကြင္း၊အဆိပ္ႀကြင္း၊မီးႀကြင္းမ်ား က်န္ရွိေနေသာေႀကာင့္ တျဖည္းျဖည္းထုိ
အႀကြင္းအက်န္မ်ား စုပံုလာကာ ေနာက္ဆံုးေရာဂါ ျဖစ္လာရျခင္းျဖစ္၏။ထုိအႀကြင္းအ
က်န္မ်ား ရွင္းလင္းရန္ ေသြးကုိ သန္ ့စင္ေစေသာ ေဆးဖက္ပစၥည္းကို လိုအပ္သည္မွာ
ထင္ရွားပါသည္။

        ေဆးသိပၸံေဆး၀ါးမ်ားတြင္ သံဓါတ္၊သြပ္ဓါတ္၊ထံုးဓါတ္ စသည္တုိ ့သာ ပါရွိသည္။
ရိုးရာေဆးပညာတြင္ ဆႏြင္းဦးေဆာင္သည့္ ေသြးသန္ ့ေသြးႀကည္ေဆး၀ါးအုပ္စုရွိပါ
သည္။အဆိုပါေဆးပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာေသြးေဆး၊ေသြးသန္ ့ေဆး၊ေသြးညွိ
ေဆး၊ေသြးေျပာင္းေဆး၊ မီးယပ္ေဆး၀ါးမ်ား ကုထံုးမ်ား မ်ိဳးစံုရွိပါသည္။

        ရိုးရာေဆး၀ါးမ်ားအတြက္ ေဖာ္စပ္ရန္ အခက္အခဲရွိပါကဆႏြင္းတစ္မ်ိဳးကိုိသာ
ပံုမွန္မွီ၀ဲပါ။တစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္ အထက္ကုထံုးေဆးႀကီးမ်ား အဆင့္သို ့မေရာက္ရွိေသာ္
လည္း စိတ္ခ်ရေသာ ကာကြယ္မႈကို ေသခ်ာေပါက္ရရွိေစပါသည္။

ဆက္လက္၍ ဆႏြင္းပါ၀င္ေသာ က်န္းမာသက္ရွည္ေဆးတစ္မ်ိဳးကုိ ေဖာ္ျပလုိပါသည္။

သက္ရွည္က်န္းမာ ဆႏြင္းျမစ္ျဖတ္ေဆး

၁။     ႀကစု

၂။     ဆႏြင္း

၃။     ဇာတိပိၹဳလ္သီး

၄။     ဇာတိပိၹဳလ္ပြင့္

၅-၉။  စမုန္မ်ိဳးငါးပါး

စသည့္ေဆး ၉ ပါးကုိ ဆတူယူျပီး အမႈန္ ့ေထာင္းပါ။အမႈန္ ့ေထာင္းျပီး လွ်င္သံပုရာရည္
ျဖင့္ ဖြယ္ဖြယ္နယ္ျပီးေနာက္ အေျခာက္လွန္းပါ။ျပီးလွ်င္အမႈန္ ့ျပန္ေထာင္းပါ။အာနိသင္
ထက္ျမက္ခ်င္ပါက ဆႏြင္းကို အျခားေသာ ေဆးဖက္တစ္မ်ိဳးပမာဏ၏ နွစ္ဆထည့္ပါ။
ဤ ေဆး၏ အာနိသင္မွာ ေသြးပ်က္၊၀မ္းပ်က္၊ေသြး၀မ္း၊နာတာရွည္ ၀မ္းပ်က္ျပီးေနာက္
မ်က္ႏွာတင္းအန္းျခင္း၊ဇက္ေလးျခင္း၊အသားေအးျခင္း၊အခိုးမ်ား အထက္သို ့တက္ျခင္း
စသည့္ေရာဂါမ်ား မႏၵ၀မ္းမီးေႀကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါတုိ ့ကို ပယ္ေပ်ာက္ေစျပီး ပံုမွန္
အာယုသက္တမ္းကို အဓြန္ ့ရွည္ႀကာျမင့္ကာ သက္ရွည္က်န္းမာေစပါသည္။

        ေဆးေသာက္ရမည့္ပမာဏမွာ တစ္ခြက္စာလွ်င္ ၈ ပဲသားစီ ေသာက္ရပါမည္။ 
တစ္ေန ့လွ်င္ ၂ ႀကိမ္ ေရေႏြး ျဖင့္ ေသာက္ႏိုင္ပါသည္။

ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္းေရးသားေသာ
သဘာ၀ေဆးပညာျဖင့္ အိုနာေသမႈေ၀းေအာင္ျပဳစုိ ့မွ
ေကာက္နုတ္ေဖာ္ျပခ်က္
၁၁-၂-၁၃ ေန ့လည္ ၁၂း၅၆


ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015