အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစမည့္ အစားအစာမ်ား
-------------------------------------------------------------
(၁) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ သၾကား(သို ့) ပ်ားရည္ျဖင့္ စားပါ။
(၂) ဖလံေတာင္ေ၀ွးကို ငသိုင္းနဲ ့ခ်က္စားပါ။
(၃) မုန္လာထုပ္ဟင္းခ်ိဳကို ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုး ၄-ၾကိမ္ေလာက္ စားေပးပါ။
(၄) ေထာပတ္သီးက ႏွလံုးကုိ က်န္းမာေစတဲ့အျပင္၊ အသည္းကိုပါ သန္ ့စင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးကို သြားရည္စာသီးႏွံအျဖစ္ မၾကာခဏ စားေပးပါ။
(၅) ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေျပေစရန္အတြက္ ကညြတ္ဥ(ကညြတ္ပင္ ရဲ ့အျမစ္) ကို ႏြားနို ့နဲ ့ၾကိ္ဳေသာက္ပါ။
(၆) ဘရုိကိုလီ(ေခၚ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲမွာ အစြမ္းထက္ျမက္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေနတာေၾကာင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မမ်ိဳးဥကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတို ့ကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္္လို ့ဆိုပါတယ္။ *(ထို ့နည္းတူစြာဘဲ ပန္းေဂၚဖီ* *မ်ိဳးႏြယ္၀င္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ**(အျဖဴ)၊ ကို္က္လံ တို ့ကိုပါ စားေပး သင့္ပါတယ္)
(၇) ရြက္စားမုန္လာရြက္မ်ားက သည္းေျခရည္(အက္ဆစ္)ကို တိုးပြားေစကာ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲရွိ အဆီေမာ္လီက်ဴးမ်ားကို စုပ္ယူ၍မ ေကာင္းတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို က်င္ၾကီး/က်င္ငယ္အျဖစ္ စြန ့္ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၈) လၻက္ရြက္အေျခာက္ထက္ လၻက္ရြက္အစိုေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း ပါ၀င္ မႈပိုမ်ားပါတယ္။ ဆီးရႊင္ေစတဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ဗိုက္ပြျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကုိပါ သက္သာေလ်ာ့ပါးေစလို ့ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစတဲ့ လၻက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းကို ေန ့ စဥ္ေသာက္သံုးပါ။
(၉) ဆစ္ထရစ္အက္ဆစ္ၾကြယ္၀တဲ့ သံပုရာသီးက အဆိပ္အေတာက္ေတြ ေျပေ ပ်ာက္ေစတာမို ့ ေန ့စဥ္ သံပုရာရည္ကို သၾကားနဲ ့ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ။ (ဂရိတ္ဖရုသီး စားပါ)။ သို့ေသာ္ တစ္ေန့ကို သံပုရာသီး ၃ လံုးထက္ ပိုမစားရပါ။
(၁၀) သၾကားမုန္လာ(ေခၚ) မုန္လာဥနီအလံုး(ေခၚ)Beets ထဲမွာ betalains လို ့အမည္ ရတဲ့ သဘာ၀ေသြးနီေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း နာမ်ားနဲ ့မႈိပိုးေတြကို အစြမ္းကုန္ တိုက္ထုတ္ေပးနိုင္တဲ့အအျပင္၊ အထူးသျဖင့္ အသည္းထဲက ဆဲလ္ေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးတာေၾကာင့္ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစပါတယ္။
ေရးသားသူ - ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို)
ကိုးကား ။ ။ ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား၊ ေပါက္ေပါက္
www.yoyarlay.com
-------------------------------------------------------------
(၁) ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးကို ပါးပါးလွီး၍ သၾကား(သို ့) ပ်ားရည္ျဖင့္ စားပါ။
(၂) ဖလံေတာင္ေ၀ွးကို ငသိုင္းနဲ ့ခ်က္စားပါ။
(၃) မုန္လာထုပ္ဟင္းခ်ိဳကို ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွွ်င္ အနဲဆံုး ၄-ၾကိမ္ေလာက္ စားေပးပါ။
(၄) ေထာပတ္သီးက ႏွလံုးကုိ က်န္းမာေစတဲ့အျပင္၊ အသည္းကိုပါ သန္ ့စင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးကို သြားရည္စာသီးႏွံအျဖစ္ မၾကာခဏ စားေပးပါ။
(၅) ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေျပေစရန္အတြက္ ကညြတ္ဥ(ကညြတ္ပင္ ရဲ ့အျမစ္) ကို ႏြားနို ့နဲ ့ၾကိ္ဳေသာက္ပါ။
(၆) ဘရုိကိုလီ(ေခၚ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းထဲမွာ အစြမ္းထက္ျမက္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ပစၥည္းေတြ ၾကြယ္၀စြာပါရွိေနတာေၾကာင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ၊ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ မမ်ိဳးဥကင္ဆာ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ားဆီးက်ိတ္ကင္ဆာတို ့ကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္္လို ့ဆိုပါတယ္။ *(ထို ့နည္းတူစြာဘဲ ပန္းေဂၚဖီ* *မ်ိဳးႏြယ္၀င္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ**(အျဖဴ)၊ ကို္က္လံ တို ့ကိုပါ စားေပး သင့္ပါတယ္)
(၇) ရြက္စားမုန္လာရြက္မ်ားက သည္းေျခရည္(အက္ဆစ္)ကို တိုးပြားေစကာ ခႏၶာ ကိုယ္ထဲရွိ အဆီေမာ္လီက်ဴးမ်ားကို စုပ္ယူ၍မ ေကာင္းတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို က်င္ၾကီး/က်င္ငယ္အျဖစ္ စြန ့္ထုတ္ေပးပါတယ္။
(၈) လၻက္ရြက္အေျခာက္ထက္ လၻက္ရြက္အစိုေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း ပါ၀င္ မႈပိုမ်ားပါတယ္။ ဆီးရႊင္ေစတဲ့အျပင္၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ဗိုက္ပြျခငး္ ေ၀ဒနာေတြကုိပါ သက္သာေလ်ာ့ပါးေစလို ့ အဆိပ္အေတာက္ေျပေစတဲ့ လၻက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းကို ေန ့ စဥ္ေသာက္သံုးပါ။
(၉) ဆစ္ထရစ္အက္ဆစ္ၾကြယ္၀တဲ့ သံပုရာသီးက အဆိပ္အေတာက္ေတြ ေျပေ ပ်ာက္ေစတာမို ့ ေန ့စဥ္ သံပုရာရည္ကို သၾကားနဲ ့ေဖ်ာ္ေသာက္ေပးပါ။ (ဂရိတ္ဖရုသီး စားပါ)။ သို့ေသာ္ တစ္ေန့ကို သံပုရာသီး ၃ လံုးထက္ ပိုမစားရပါ။
(၁၀) သၾကားမုန္လာ(ေခၚ) မုန္လာဥနီအလံုး(ေခၚ)Beets ထဲမွာ betalains လို ့အမည္ ရတဲ့ သဘာ၀ေသြးနီေရာင္ဆိုးေဆးေတြ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္း နာမ်ားနဲ ့မႈိပိုးေတြကို အစြမ္းကုန္ တိုက္ထုတ္ေပးနိုင္တဲ့အအျပင္၊ အထူးသျဖင့္ အသည္းထဲက ဆဲလ္ေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးတာေၾကာင့္ အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစပါတယ္။
ေရးသားသူ - ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္(ပူတာအို)
ကိုးကား ။ ။ ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား၊ ေပါက္ေပါက္
www.yoyarlay.com
No comments:
Post a Comment