Facebook Page

Friday, December 28, 2012

သခၤတဓာတ္ မွ အသခၤတဓာတ္ သုိ ့ကူးေျပာင္းပံု

သခၤတဓာတ္  မွ အသခၤတဓာတ္ သုိ ့ကူးေျပာင္းပံု



ဆရာဦးေက်ာ္လႈိင္(ေညာင္ေလးပင္) ေရးသားျပဳစုသည္။
က်ေနာ့ google drive မွာ ေဒါင္းလုပ္ ယူလို ့ရပါျပီး။









ေဒါင္းလုပ္ လင့္။





Wednesday, December 26, 2012

မလေဘဒန ေခၚ ႀကာဟင္းပင္

ႀကာဟင္းပင္

          ႀကာဟင္းပင္ ဟာ အငုပ္၊ အပုပ္၊ အခိုး၊ ပိုးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ ့ကို ႏိုင္နင္းပါတယ္။အူသိမ္
သိမ္ အူမ တစ္ေလွ်ာက္ ကပ္ျငိေနတဲ့ အညစ္အေႀကးမလ တုိ ့ကုိ ျဖိဳခြဲေပးပါတယ္။ထိုအညစ္
အေႀကးေတြကို ျဖိဳခြဲေပးလိုက္လို ့စားပီးရင္ ၀မ္းသက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။သက္ႀကီးေသြးအားနည္း
အေႀကာေသြးအား နည္းသူ သက္ႀကီးမ်ား  နဲ ့၀မ္းဓာတ္  ေလခ်ဳပ္ေနသူ  သက္ႀကီးမ်ားအတြက္ 
တို ့၊ ျမွဳပ္၊ သုပ္စားႀကရင္ မ်ားစြာ အက်ိဳးရွိေစပါတယ္။ မ်က္ေစ့ေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ
ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ေတြနဲ ့ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ေခၽြးအညစ္ေႀကး၊ ေသြးအညစ္အေႀကး
မီးယပ္ ေသြးက်န္ အညစ္အေႀကးမ်ားအတြက္ အလြန္သင့္ေလ်ာ္ေစပါတယ္။ဒါေႀကာင့္မုိ ့ေဆးက်မ္း
ေတြမွာ ႀကာဟင္းပင္ကုိ မလေဘဒန လို ့ဂုဏ္တင္ေရးသား ႀကပါတယ္။
          ႏွလံုးေနာက္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးအဆီ၀င္ေသာေရာဂါ၊ ႏွလံုးတင္းႀကီးေသာေရာဂါ၊နွလံုးပိတ္ဆုိ ့
ေသာေရာဂါ၊ နွလံုးစြမ္းရည္ အားနည္းတဲ့ ေရာဂါမ်ားအတြက္လည္း အထူးေကာင္းတဲ့ ေဆးဘက္
၀င္ အပင္ျဖစ္ပါတယ္။  သက္ႀကီးတုိ ့အတြက္  ၀မ္းမီးကုိ  မထိခိုက္ေစပဲ ၀မ္းမီး ၊ ဓာတ္မီးတို ့ကုိ 
ရႊင္ေစပါတယ္ ။ေဆးလည္း ျဖစ္ ၊ အာဟာရလည္း ျဖစ္လို ့ အစာလည္းေဆး  ေဆးလည္းအစာ
ျဖစ္ေစတဲ ့ ေဆးဘက္၀င္ အပင္ျဖစ္ေနပါတယ္။အျမဲ ဖ်ားတတ္ေသာသူမ်ားနဲ ့ေသြးက်ေသြးေဖာ
ေရာဂါ ရွိသူမ်ားလည္း ႀကာဟင္းပင္ကို အျမဲမျပတ္ စြဲပီး စားသင့္ပါတယ္။ေဆးဘက္၀င္ အပင္
မ်ားဟာ က်ေနာ္တု ိ့နဲ ့လက္တစ္ကမ္း အတြင္မွာ ေပါက္ေရာက္ေနႀကပါတယ္။မိမိနဲ ့သင့္ေတာ္မဲ ့
ေဆးဘက္၀င္ အပင္ မ်ားကို စြဲျမဲစြာ ရွာေဖြစားသံုးႀကရင္က်န္းက်န္းမာမာနဲ ့နွစ္သစ္မွာ ေအး
ေအးခ်မ္းခ်မ္းနဲ ့ ေနထိုင္ႏိုင္ႀကပါေစဗ်ာ----















သဘာ၀ေဆးပညာႏွင့္ အုိနာေသမႈေ၀းေအာင္ျပဳစို ့စာအုပ္(ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္း)
မွ
ေကာက္ႏုတ္ေဖာ္ျပခ်က္
၂၆-၁၂-၂၀၁၂(ည-၀၉း၁၆)
ဓါတ္ေငြ ့ဗဟိုထိန္းခ်ဳပ္စခန္း
 

Thursday, December 20, 2012

အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ႏွင့္ ေဆးယဥ္ပါးျခင္း

     ျမန္မာ့ဆုိးရုိးစကားမွာ အစာလည္းေဆး၊ေဆးလည္းအစာ ဆုိတဲ့ လမ္းညႊန္ ဆုိရုိးစကားရွိပါတယ္။
မွ်တျပီး သင့္ေတာ္ေသာ အစာကုိ စား၊ေလွ်ာ့ေလွ်ာ့ေပါ့ေပါ့စားျပီး ေႀကက်က္လြယ္သည္ကုိ ေရြးခ်ယ္
စားသံုးပါက အသက္ရွည္မွာ က်န္းမာမွာျဖစ္ပါတယ္။ထိုသို ့စားေသာက္တတ္ေသာ သူသည္သာလွ်င္
စားေသာက္သမွ် အစာလည္းေဆး ျဖစ္ေနမွာပါ။မသိနားမလည္ပါကလည္း ေဆးပညာတတ္ေသာ
ပုဂၢိဳဟ္မ်ားကို ေမးျမန္ မွတ္သား ေလ့လာသင့္ပါတယ္။မိမိနွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ အစာ၊ မည္သို ့စားရ
မည္ကုိ ေမးျမန္းမွတ္သား ျပီး ညႊန္ႀကားသည့္အတုိင္း စားေသာက္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
   
     ေဆးလည္ အစာ ဆိုတဲ့စကားကေတာ့ သိဖုိ ့ခက္ခဲေနပါလိမ့္မယ္။မိမိေသာက္သံုးေသာေဆးမွာ
အစာအာဟာရ ကဲ ့သုိ ့ျဖစ္ေနရပါမယ္။အစာအာဟာရနဲ ့တူတဲ့ေဆးကို စားသံုးမွာသာ က်န္းမာျပီး
အသက္ရွည္ကာ ေရာဂါအျမစ္ျပတ္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။မိမိစားသံုးေနေသာ ေဆး၀ါးမ်ားဟာ အာဟာရ
စားသလုိပဲ ခႏၶာကုိယ္ လိုအပ္သည္မ်ားကို ျဖည့္တင္းေပးျပီး အညစ္အေႀကး အေဆြးအေျမ ့မ်ာကုိ
အျပင္ကို စြန္ ့ထုတ္ေပးေသာ စြမ္းအားရွိရပါမယ္။အငုပ္အခုိး အႀကြင္းအက်န္မ်ား မက်န္ေစသင့္
ပါဘူး။ထိုကဲ့သုိ ့ေသာ ေဆးမ်ိဳးမွသာ ၀မ္းမီးကို အေထာက္အကူေပးႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ေရာဂါကုိ
အျမစ္ျပတ္ ေပ်ာက္ကင္းေစမွာျဖစ္ပါတယ္။ထုိသို ့မဟုတ္ခဲ့ပါက ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစေသာ္
လည္း အငုပ္အခိုး အႀကြင္းအက်န္မ်ား က်န္ေန၍  ေရာဂါျပန္ျဖစ္ခဲ့ပါက တုိးျပီးေဆးစားေနရမွာ
ျဖစ္ပါတယ္။ထုိေဆးမ်ားကား ယေန ့ေခတ္ေပၚ ပဋိဇီ၀ ေဆးမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ပဋိဇီ၀ ေဆးမ်ားမွာ
အာဟာရသေဘာ မသက္ေရာက္ဘဲ ေရာဂါကိုသာ  တခ်က္တားႏိုင္ရန္ ေဆးသေဘာသာ
သက္ေရာက္ေနပါတယ္။၀မ္းမီးကုိ လည္း ပ်က္စီးေစျပီး အငုပ္အႀကြင္းမ်ားက်န္ေစကာ ေရာဂါ
အျမစ္မျပတ္ ေဆးကို သာ တုိး၍တုိး၍ စားေနရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ထုိျဖစ္စဥ္ကို ေဆးယဥ္၊ေဆးျပီး
သည္ဟု ေခၚဆုိေနႀကျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

     ေဆးလည္း အစာဟူေသာ စကားအတုိင္းပင္ တတ္သိနားလည္ေသာ ပုဂၢိဳဟ္တုိ ့၏ ညႊန္ႀကား
ခ်က္ျဖင့္ သံုးမွသာလွ်င္ က်န္းမာ၊သက္ရွည္၊ေရာဂါအျမစ္ျပတ္၊အိုမႈကင္းကြာေရးတုိ ့ကုိ အျပည့္အ၀
ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ထို ့ေႀကာင့္အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဟူေသာ စကားမွာ လူသား
တုိင္း နားလည္ျပီး က်န္းမာ၊သက္ရွည္ ၊ေရာဂါအေထြေထြ တုိ ့ကို အျမစ္ျပတ္ရန္ ဟူေသာ အခ်က္
သံုးခ်က္ကုိ စြမ္းေဆာင္ေပးႏိုင္ေသာ ရိုးရာအစဥ္အလာ စကားတစ္ရပ္ျဖစ္ေနပါတယ္။

ဆရာဦးဆက္ထြန္းလင္းေရးသားျပဳစုေသာ
သဘာ၀ေဆးပညာႏွင့္အိုနာေသမႈ ေ၀းေအာင္ျပဳ စာအုပ္မွ ဆီေလွ်ာ္ေအာင္
 ျပန္ေရးသားထားပါသည္။

ျမတ္ဗုဒၶ၏ ၀ိပႆနာ (ေက်ာက္အိုင္ေတာရ)


Posted by Khin Win on Thursday, May 28, 2015